Τζουζέπε Κόντε
Τζουζέπε Κόντε
Τζουζέπε ΚόντεΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί μετά τη συζήτηση στο κοινοβούλιο, που θα ακολουθήσει τη δήλωσή του ενώπιον της Γερουσίας, όπου εκφώνησε μια πολύ σκληρή ομιλία κατά του Ματέο Σαλβίνι.

Μαζί με την ανακοίνωση σήμερα της παραίτησής του, ο Κόντε ανακοίνωσε και το τέλος της πρώτης λαϊκιστικής κυβέρνησης που είχε διάρκεια 14 μηνών, κατηγορώντας τον αρχηγό της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι ότι ήταν «ανεύθυνος» προκαλώντας την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στις 8 Αυγούστου.

«Το να καλούνται οι πολίτες να ψηφίζουν, αυτό είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας αλλά το να τους ζητάμε κάθε χρόνο να ψηφίζουν, αυτό είναι ανεύθυνο», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν για να ευνοήσουν την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

«Σταματώ εδώ αυτή τη δοκιμασία της κυβέρνησης. Προτίθεμαι να ολοκληρώσω αυτή τη θεσμική μετάβαση με συνέπεια. Θα πάω να δω τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του υποβάλω την παραίτησή μου», δήλωσε ο Κόντε υπογραμμίζοντας ότι προηγουμένως θα ακούσει τη συζήτηση στο κοινοβούλιο που προβλέπεται να διαρκέσει τρεις ώρες και 45 λεπτά.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί μετά τη συζήτηση στο κοινοβούλιο, που θα ακολουθήσει τη δήλωσή του ενώπιον της Γερουσίας, όπου εκφώνησε μια πολύ σκληρή ομιλία κατά του Ματέο Σαλβίνι.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Κόντε κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ότι ήταν «ανεύθυνος» και ότι «ακολούθησε μόνο τα δικά του συμφέροντα και αυτά του κόμματός του», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην ομιλία του στη Γερουσία, ο επικεφαλής της κυβέρνησης κατηγόρησε τον Σαλβίνι, που είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ότι «θέτει σε πολύ σοβαρούς κινδύνους τη χώρα μας» κάνοντας λόγο για «πολιτική αβεβαιότητα και χρηματοπιστωτική αστάθεια» και τονίζοντας τον κίνδυνο πολλαπλών αρνητικών επιπτώσεων στην τρίτη οικονομία της ευρωζώνης.

Ο Κόντε κατέκρινε τον Σαλβίνι, ο οποίος επικαλείται την Παναγία και φιλά κομποσκοίνια κατά τη διάρκεια πολιτικών συγκεντρώσεων, ότι «μπλέκει τα πολιτικά συνθήματα με τα θρησκευτικά σύμβολα».

Επίσης, ο Κόντε στιγμάτισε τον αρχηγό της ακροδεξιάς Λέγκας για «έλλειψη σεβασμού του προς τους κανόνες και τους θεσμούς», κατηγορώντας τον ότι ζητούσε εκλογές το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αποσπάσει «πλήρεις εξουσίες».

Ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι ανήλθε στην εξουσία έπειτα από μια φασιστική πορεία στη Ρώμη και απέσπασε το 1922 την πλήρη εξουσία για να διοικεί όπως αυτός θέλει την Ιταλία όλη την επόμενη χρονιά.

Δεκτή έγινε από τον πρόεδρο Ματαρέλα η παραίτηση του πρωθυπουργού 

Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων για την εξεύρεση μιας λύσης στην τρέχουσα πολιτική κρίση.

Ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Κόντε να παραμείνει στη θέση του και να εκτελεί τα καθήκοντά του όσο θα συνεχίζονται οι συζητήσεις αυτές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι συναντήσεις του προέδρου με τους πολιτικούς ηγέτες θα ξεκινήσουν αύριο στις 4 το απόγευμα, τοπική ώρα και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης. Ο Ματαρέλα θα διαπιστώσει έτσι αν υπάρχει πολιτική βούληση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ξεκινούν διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας ιταλικής κυβέρνησης

Η ιταλική πολιτική τάξη θα παρελάσει από σήμερα από το Μέγαρο του Κιριναλίου, την επίσημη κατοικία του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, όπου ποικίλοι πολιτικοί σχηματισμοί θα προτείνουν την συγκρότηση νέας κυβέρνησης μετά την κατάρρευση του συνασπισμού της ακροδεξιάς Λέγκα με το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων.

Η διαδικασία ξεκινά στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδος), όταν ο πρόεδρος, ο οποίος σύμφωνα με το ιταλικό κοινοβουλευτικό σύστημα κρατά τα κλειδιά της εκτόνωσης της πολιτικής κρίσης, θα ξεκινήσει τις κατά παράδοσιν διαβουλεύσεις κάνοντας ένα τηλεφώνημα στον προκάτοχό του, τον 94χρονο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Στην συνέχεια, θα υποδεχθεί, σε διάστημα δύο ημερών, τους προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής, για να ακολουθήσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες. Ο χορός θα κλείσει με την ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα, του Κινήματος των 5 Αστέρων (M5S), που απέσπασε το 32% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2018.

Διότι, λίγη σημασία έχει αν ο επικεφαλής της Λέγκα, ο Ματέο Σαλβίνι, που προκάλεσε την παρούσα κρίση, εκπροσωπεί θεωρητικά, δηλαδή δημοσκοπικά, ένα 36% έως 38% των ψήφων και το Κίνημα των 5 Αστέρων το 15%έως 16%. Στο κοινοβούλιο οι έδρες του αντιστοιχούν στο 17% που απέσπασε στις τελευταίες εκλογές.

Αν και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τον χαρακτήρισε «ανεύθυνο» και «οπορτουνιστή», ο Σαλβίνι παρέμεινε στην γραμμή του: θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας την «βασιλική οδό» της επιστροφής στις κάλπες, διότι «στην δημοκρατία το ωραιότερο πράγμα είναι να ψηφίζεις», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ματέο Σαλβίνι βύθισε την Ιταλία στην κρίση στις 8 Αυγούστου διαρρηγνύοντας, χωρίς προειδοποίηση, τον κακό γάμο που έγινε 14 μήνες πριν με το M5S, το οποίο κατηγορεί ότι αντιτίθεται συστηματικά στα οικονομικά του σχέδια, και ζητώντας άμεσα εκλογές.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα έχει στην διάθεσή του σειρά επιλογών, στις οποίες περιλαμβάνεται, εάν δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.