Μετά την Δονούσα, Πάρος και Λειψοί βρίσκονται στην επικαιρότητα και όχι επειδή είμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου αλλά γιατί και τα δύο νησιά επιχειρούν να αφήσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Από την μία λοιπόν, η Πάρος και το αφιέρωμα που έκανε για χάρη της, το BBC σχετικά με την προσπάθεια να αφήσει πίσω τα πλαστικά μιας χρήσης και από την άλλη, οι Λειψοί που κινούνται ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος.
Εδώ και μερικούς μήνες, το πρόγραμμα Clean Blue Paros του Δήμου Πάρου, υπόσχεται να κάνει το Κυκλαδίτικο νησί το πρώτο της Μεσογείου που δεν θα χρησιμοποιεί καθόλου πλαστικό. Αυτή τη στιγμή, η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από 40 τοπικές επιχειρήσεις του νησιού και στόχο έχει να μειώσει τα πλαστικά απορρίμματα, όπως τα πλαστικά κύπελλα του καφέ, τα καλαμάκια, τα μπουκάλια νερών, τις συσκευασίες φαγητού και τις πλαστικές τσάντες, βρίσκοντας εναλλακτικές λύσεις.
Το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά φιλοδοξεί να γίνει η Πάρος
Όσον αφορά το μικρό νησάκι των Λειψών και σύμφωνα με τον δήμαρχο Φώτη Μάγγο, δημοτική αρχή και επιχειρηματίες με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αποφάσισαν να σταματήσουν επίσης τη χρήση πλαστικών. «Ανταποκρίθηκαν όλοι, έχουν φέρει καλαμάκια, άλλοι από χαρτί, άλλοι από καλαμπόκι» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Πάντως, την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης από το 2021 είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις. Όπως χαρακτηριστικά είχε πει, «στις επιχειρήσεις του χώρου θα δοθούν κίνητρα για την προσαρμογή τους στην κυκλική οικονομία με εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους και επανακατάρτιση των εργαζομένων τους», ενώ είχε τονίσει πως η χώρα με την ομορφότερη φύση πρέπει να προστατευτεί έμπρακτα.
Ήδη, την πρωτοβουλία έχει ψηφίσει η ΕΕ καθώς κρίνεται περισσότερο από αναγκαία, με δεδομένο τα στοιχεία που προκύπτουν για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ, κάτι που δείχνει πως οι πολίτες δεν έχουν προσαρμοστεί σε εναλλακτικές λύσεις – όπως είναι για παράδειγμα τα επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη.
Το παράδειγμα της Δονούσας
Η Δονούσα ωστόσο είναι το πρώτο νησί που για φέτος επιχείρησε να… χαιρετίσει τα πλαστικά. Καλαμάκια, σακούλες και πλαστικά μιας χρήσης σχεδιάζεται να αποτελούν σιγά – σιγά παρελθόν αφού έχει βάλει σκοπό να πάρει σταδιακά την πρωτιά στο Αιγαίο και να έχει ακόμα πιο φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες.
Μάλιστα, από τις 5 Απριλίου έχουν ξεκινήσει δράσεις ευαισθητοποίησης, (ενημέρωση των κατοίκων, οργανωμένους καθαρισμούς ακτών, εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και υπογραφές συμφωνητικών δέσμευσης). Η πρωτοβουλία ονομάζεται «Sea Change Greek Islands» και ανήκει στο Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη. H Δονούσα είναι το νησί που πήρε τη σκυτάλη από τη Σίκινο – η οποία σταμάτησε από πέρσι να χρησιμοποιεί πλαστικά καλαμάκια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, αντίστοιχες δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην Αμοργό, στην Ανάφη, στην Ηρακλειά, στην Κίμωλο, στο Κουφονήσι, στη Σέριφο, στη Σίκινο, στη Σχοινούσα και στη Φολέγανδρο.
Γιατί είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιούμε πλαστικά μιας χρήσης
- Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα.
- Το πλαστικό σκοτώνει τη θαλάσσια ζωή, επιδρά αρνητικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα και εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα ενώ πιθανότατα καταλήγει και στο πιάτο μας.
- Στη Μεσόγειο, τα πλαστικά αποτελούν το 95% των σκουπιδιών που εντοπίζονται στις θάλασσες, τόσο στον βυθό, όσο και στις ακτές.
- Σε κάθε 100 μέτρα παραλίας στη Μεσόγειο συλλέγονται 110 καπάκια ποτηριών, 91 πλαστικά μπουκάλια και 131 καλαμάκια.
- Κάθε χρόνο παγκοσμίως, τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θαλασσοπούλια και 100.000 θαλάσσια πλάσματα, όπως οι χελώνες, πεθαίνουν από την κατάποση απορριμμάτων και ιδιαίτερα πλαστικών, εξαιτίας της μορφής και του μεγέθους τους.