Αυτοψία Κ. Χατζηδάκη στο Πάρκο Τρίτση
Αυτοψία Κ. Χατζηδάκη στο Πάρκο Τρίτση
Αυτοψία Κ. Χατζηδάκη στο Πάρκο ΤρίτσηΠηγή Εικόνας: Γραφείο Τύπου ΥΠΕΝ

Υπόσχεση για «άμεση και καθαρή λύση»  από την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πάρκο Τρίτση με νεκρά ψάρια και απορρίμματα, έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης κατά την χθεσινή του αυτοψία. Εντός του Σεπτεμβρίου μάλιστα, θα έχει δοθεί η πρόταση με τελικό σκοπό να υιοθετηθεί ένα απλό και αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης του προκειμένου να φανεί η διαφορά στα μάτια των πολιτών. Την ίδια ώρα, ο δήμος Ιλίου που ανέδειξε το θέμα και κατέθεσε μήνυση τις προηγούμενες μέρες κατά παντός υπευθύνου, επιμένει στην πρόταση του να αναλάβει την διαχείριση.

«Χωρίς διάθεση υποτίμησης των προσπαθειών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια – πολύ περισσότερο των προσπαθειών του προσωπικού – η κατάσταση δεν είναι καθόλου ανεκτή. Οι εγκαταλελειμμένες λίμνες με τα ψόφια ψάρια, η δυσοσμία από τα κανάλια που έχουν στερέψει, οι σπασμένες λάμπες, η απουσία φύλαξης, οι «συλλογικότητες» που έχουν κάνει κατάληψη σε τμήμα του Πάρκου, συνθέτουν μια αρνητική εικόνα, όχι αντάξια όσων το οραματίστηκαν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης μετά την περιήγηση του στο χώρο, στην οποία συνοδεύονταν από τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση. «Καθόλου ανεκτό ασφαλώς δεν είναι ούτε το ισχύον μοντέλο διοίκησης, όπου άλλος ορίζει τον πρόεδρο και άλλος τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι δε διαδικασίες διαχείρισης του προϋπολογισμού είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν καν την απορρόφηση των κονδυλίων που διατέθηκαν τα τελευταία χρόνια για το Πάρκο. Αυτή η κατάσταση θα τερματιστεί!», πρόσθεσε.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Χατζηδάκης, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τους δημάρχους των γύρω περιοχών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να συζητηθούν οι περαιτέρω ενέργειες.

Σύμφωνα με πηγές του economix.gr, ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου χρηματοδοτείται με 58.000 ευρώ το μήνα, ποσό που ωστόσο δεν μπορεί να καλύψει όλες τις δαπάνες. Όπως είχε προκύψει από παλαιότερη μελέτη που είχε εκπονήσει ο δήμος Ιλίου, οι λειτουργικές δαπάνες του απαιτούν ένα ποσό περί τα 850.000 ευρώ, δηλαδή 150.000 ευρώ περισσότερα από την ετήσια χρηματοδότηση του Φορέα. Κατά τις ίδιες πηγές, η πρόταση του δήμου είναι με τα διαθέσιμα ποσά να καλύπτονται οι λειτουργικές δαπάνες και τα επιπλέον να τα αναλάβει η Αρχή προκειμένου να γίνονται έργα ανάπτυξης κτλ. 

Το χρονικό 

Το σκηνικό εγκατάλειψης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο μεγαλύτερο μέχρι στιγμής Πάρκο, είδαν το φως της δημοσιότητας έπειτα από αυτοψία του δήμου Ιλίου. Για να παρθούν λύσεις και να αλλάξει σελίδα, κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά στην οποία σημειωνόταν μεταξύ άλλων ότι «εξαιτίας της εγκατάλειψης και της γενικότερης απαξίωσης του από το Φορέα Διαχείρισης, στις 12/8/2019 βρέθηκαν μέσα στις λίμνες του νεκρά ψάρια, λύματα και κάθε λογής απορρίμματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι υγείας για τους επισκέπτες του Πάρκου αλλά και να απειλείται συνολικά η πανίδα της περιοχής».

Η λίμνη με τα νεκρά ψάρια και τα σκουπίδια είναι διπλά από το σημείο που παίζουν παιδιά ενώ βρίσκεται μια ανάσα από την καφετέρια που ξαποσταίνουν οι επισκέπτες. Μάλιστα, όπως είχαν τονίσει οι ίδιοι στο economix.gr, τα πράγματα μέρα με την μέρα χειροτέρευαν με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε μια οικολογική βόμβα. 

Όταν το ζήτημα «φούσκωσε» θέση πήρε ο Φορέας Διαχείρισης έχοντας μάλιστα εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για όσα ακούστηκαν. «Ενημερώνουμε για την κατάσταση που βρίσκονται οι λίμνες και ειδικότερα η 5η, για ένα πρόβλημα που ο Φορέας Διαχείρισης κληρονόμησε και προσπαθεί να επιλύσει κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες από την πρώτη στιγμή όπου ανέλαβε τα καθήκοντα του και που ως βασική προτεραιότητα έχει την διαχείριση και αποκατάσταση του υδάτινου κεφαλαίου. Όπως όλοι γνωρίζουν, το πρόβλημα της ανεπαρκούς υδροδότησης των λιμνών του Πάρκου, χρονολογείται από την αρχή της λειτουργίας του. Ατυχώς σήμερα, η συνεχώς μειούμενη παροχή ύδατος από το αντλιοστάσιο του ρέματος της Εσχατιάς (μοναδική πηγή υδροδότησης των λιμνών), οξύνθηκε απελπιστικά ύστερα και από τον εγκιβωτισμό του ρέματος, στα πλαίσια αντιπλημμυρικών έργων που υλοποιήθηκαν από το τότε ‘ΥΠΕΧΩΔΕ’. Ως αποτέλεσμα είχε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να εξελίσσεται σχεδόν σε μηδενική, με τις ανάλογες δυσάρεστες επιπτώσεις στην πανίδα και την χλωρίδα που φιλοξενείται μέσα στις Λίμνες», είχαν πει μεταξύ άλλων στην σχετική τους ανάρτηση. 

Το Πάρκο Τρίτση έχει έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων και εκτείνεται σε τρεις δήμους: Ιλίου,  Αγίων Αναργύρων και Καματερού. Περιλαμβάνει 1.500 ελαιόδεντρα, 1.500 φυστικιές, 1.500 πεύκα, 80 αμυγδαλιές, 150 πλατάνια, 100 ευκάλυπτους, 700 κυπαρίσσια και 1.000 θαμνοειδή. Παράλληλα, υπάρχουν διάφορα είδη πουλιών (168 έχουν καταγραφεί από τα μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας).