Πυρκαγιά στην Εύβοια
Πυρκαγιά στην Εύβοια
Πυρκαγιά στην ΕύβοιαΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντίστροφη μέτρηση για να φανεί το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής στην Εύβοια, βάζει η οριοθέτηση της φωτιάς στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Copernicus Emergency Management Service/Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ενεργοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, από την πρώτη ημέρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς έχει καεί συνολική έκταση 23.565 στρεμμάτων.

Η εικόνα των πυρκαγιών

Παράλληλα, από την έναρξη του έτους μέχρι και τις 31 Ιουλίου έχουν σημειωθεί 7.650 πυρκαγιές σε δασικές και αγροτοδασικές περιοχές. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως υπήρξε αύξηση κατά 104% σε σχέση με το 2018. Αντίστοιχα, μόνο στην Εύβοια μέχρι στιγμής η φωτιά έκαψε 28.000 στρέμματα, όταν πέρυσι είχαν καεί 7.661,55. 

Όπως προκύπτει, την προηγούμενη χρονιά κάηκαν συνολικά 193.816,27 στρέμματα. Πιο συγκεκριμένα, στην Αττική 65.572,03 στρέμματα, στην Θεσσαλία 28.281,57 στρέμματα, στην Κεντρική Μακεδονία 22.722,63 στρέμματα, στην Κρήτη 16.158,56 στρέμματα, στην Πελοπόννησο 13.700,24 στρέμματα, στο Νότιο Αιγαίο 11.016,78 στρέμματα, στην Στερεά Ελλάδα 9.801,69 στρέμματα, στην Δυτική Ελλάδα 8.769,16 στρέμματα, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 6.108,68 στρέμματα, στην Δυτική Μακεδονία 4.556,10 στρέμματα, στα Ιόνια Νησιά 2.897,47 στρέμματα, στο Βόρειο Αιγαίο 2.839,45 στρέμματα και στην Ήπειρο 1.391,91 στρέμματα. 

Η τελική εκτίμηση της πληγείσας περιοχής θα ολοκληρωθεί άμεσα από τις αρμόδιες Αρχές, ενώ σύμφωνα με πηγές του economix.gr, αναδασωτέα πρόκειται να κηρυχθούν τα στρέμματα που έκαψε η πύρινη λαίλαπα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος όταν ολοκληρώσει το Πυροσβεστικό Σώμα το έργο του, θα στείλει κλιμάκιο του ΥΠΕΝ στην Εύβοια για να αποτιμήσει το μέγεθος της καταστροφής και αμέσως μετά θα εκκινήσουν τις διαδικασίες προκειμένου να χαρακτηριστούν οι εκτάσεις. 

Την σκυτάλη σε δεύτερο χρόνο θα πάρουν οι Δασικές Υπηρεσίες, όπου και αναμένεται να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: 

Μέτρα προστασίας 
  • Τοπογραφική αποτύπωση.
  • Κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας.
  • Εντατικοποίηση των ελέγχων και επιτήρηση καμένων εκτάσεων.
  • Απαγόρευση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (βόσκη, θήρα κ.α.).
  • Ανάκληση εφαρμογής διαχειριστικών μελετών. 
Ενέργειες αποκατάστασης καμένων εκτάσεων 
  • Αξιολόγηση αναγκαιότητας κατασκευής αντιδιαβρωτικών έργων.
  • Άμεση εκπόνηση μελέτης και εκτέλεση απαιτούμενων έργων. 
  • Μελέτη τεχνητής αναδάσωσης, εφόσον η φυσική αναδάσωση δεν είναι εφικτή στην περιοχή.
Οι επιπτώσεις στην περιοχή

Έως τώρα, όπως έκανε γνωστό η ΓΓΠΠ, από τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13 Αυγούστου 2019 στην περιοχή «Αγριλίτσας» του Δήμου Διρφύων–Μεσσαπίων, στην Εύβοια. γλίτωσε το μεγάλο πευκοδάσος που είναι καταφύγιο άγριας ζωής, ωστόσο η οικολογική καταστροφή παραμένει τεράστια – με τους ειδικούς να τονίζουν την αναγκαιότητα κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων. Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, οι φλόγες έφτασαν στα όρια του καταφυγίου στην Αγριλίτσα, αλλά οι πυροσβέστες ανέκοψαν την πορεία τους, ενώ έφτασαν σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων και από την προστατευόμενη περιοχή η οποία έχει χαρακτηριστεί ως κέντρο προστασίας της ορνιθοπανίδας.

Στην Εύβοια συνεχίζουν να βρίσκονται δυνάμεις επιφυλακής ώστε να υπάρξει άμεση επέμβαση αν και όπου παρατηρηθεί αναζωπύρωση.