Λύση στο αλαλούμ που επικρατούσε με την στεγαστική συνδρομή των πυρόπληκτων περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, δίνει η παράταση ενός έτους από το υπουργείο Υποδομών. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Απόφασης και επειδή παρότι έχουν περάσει 13 μήνες τα προβλήματα παραμένουν, θεωρείται επιβεβλημένη η πίστωση χρόνου.
Μεταξύ των ζητημάτων είναι ότι:
-
Καθυστερεί η ρύθμιση θεμάτων που αφορά στις δασικές περιοχές.
-
Καθυστέρησαν οι προβλεπόμενες από το άρθρο 25 του ν. 4579/2018 αποφάσεις που αφορούν στο καθορισμός της βαθιάς γραμμής του ρέματος Παππά και στον προσδιορισμό αξόνων οδών στις πληγείσες περιοχές.
-
Ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί υπολείπεται του πλήθους των βλαβέντων κτιρίων.
Αποτέλεσμα αυτού, να παραταθεί για 1 έτος και συγκεκριμένα εώς τις 8 Αυγούστου 2020, η υποβολή αιτήσεων για έκδοση άδειας επισκευής και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής (ΣΣ) ή για έκδοση Βεβαίωσης Καθορισμού Δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής για ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες πληγέντων κτιρίων.
Υπολογίζεται ότι σχεδόν 3.000 κτίσματα υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις περυσινές πυρκαγιές. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 354 άδειες επισκευής.
Εκτός από αυτές τις αιτήσεις, το υπουργείο Υποδομών παρά το γεγονός ότι έχει λήξει η προθεσμία, συνεχίζει να δέχεται υποβολές από ιδιοκτήτες ακινήτων που ενδιαφέρονται να γίνει η αποκατάσταση της περιουσίας τους με μέριμνα του ΥΠΟΜΕ, ενώ μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 200 αιτήσεις. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και σε κατεδαφίσεις και άδειες ανακατασκευής, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία από τις κατά τόπους Πολεοδομίες λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.
Όπως προκύπτει, έχουν εκδοθεί 146 βεβαιώσεις καθορισμού δικαιούχου στεγαστικής συνδρομής, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι έχει αναγνωριστεί σε 146 ιδιοκτήτες το δικαίωμα για ανακατασκευή ή αυτοστέγαση, δηλαδή είτε να ξαναφτιάξουν το σπίτι τους από την αρχή είτε να αγοράσουν κάπου αλλού. Επίσης, έχει καθοριστεί και το ποσό που δικαιούνται. Όμως για να αρχίσει η εκταμίευση του για τις ανακατασκευές πρέπει να έχει γίνει η κατεδάφιση και να έχει βγει η σχετική άδεια, η οποία είναι προς το παρόν στο… πάγο.
Αναφορικά με τα επιδόματα στέγασης, έχουν κριθεί ως δικαιούχοι 243 στο Μάτι.
Υπενθυμίζεται, ότι η τελευταία Απόφαση του ΥΠΟΜΕ, προέβλεπε τον διπλασιασμό για επισκευές. Ειδικότερα, είχε τροποποιηθεί το ανώτατο όριο συνδροµής για επισκευές και είχε αυξηθεί στα 500 ευρώ ανά τ.µ., από 250 ευρώ ανά τ.µ. Ετσι, το ανώτατο όριο της χορηγούµενης στεγαστικής συνδροµής για την επισκευή µη φερόντων στοιχείων κτιρίου ορίζεται σε 500 ευρώ ανά τ.µ. για εµβαδόν (Ε) ανά λειτουργικά ανεξάρτητη ιδιοκτησία ως προς τη χρήση, και ίσο µε το γινόµενο Ε X 500 ευρώ/τ.µ. για κτίσµατα µε εµβαδό µικρότερο των 150 τ.µ. και έως το ποσό των 75.000 ευρώ για κτίσµατα µε εµβαδό µεγαλύτερο ή ίσο των 150 τ.µ.
Ως προς τις ανακατασκευές κτιρίων, είχε προστεθεί η πρόβλεψη για τη δηµιουργία προκατασκευασµένων κατοικιών, ενώ εξακολουθεί να ισχύει το όριο των 1.000 ευρώ ανά τ.µ., µε ανώτατο όριο εµβαδού κλειστού χώρου των κτιρίων τα 150 τ.µ. (δηλαδή στεγαστική συνδροµή έως 150.000 ευρώ).
Όπως ορίζεται στη διορθωτική απόφαση, στο προαναφερόµενο ανώτατο όριο εµβαδού κλειστών χώρων προσµετρώνται:
-
Βοηθητικοί χώροι κατοικίας (οικιακές αποθήκες) που βρίσκονται εντός του κτιρίου.
-
Βοηθητικοί χώροι κατοικίας (χώροι υγιεινής και µαγειρεία) που βρίσκονται εντός του κτιρίου ή και εκτός, αλλά εντός του οικοπέδου.
-
Κοινόχρηστοι χώροι που αναλογούν βάσει του ποσοστού της ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου.
Ταυτόχρονα, είχε προστεθεί πρόβλεψη για δικαιούχους στεγαστικής συνδροµής για ανακατασκευή, σύµφωνα µε την οποία συµπεριλαµβάνονται οι σοφίτες ή πατάρια κύριας χρήσης σε ποσοστό 70% της εκάστοτε ισχύουσας τιµής µονάδας για ανακατασκευή, ανάλογα µε τη χρήση τους και σύµφωνα µε τα ανώτατα όρια εµβαδού κλειστών χώρων.