Τις εξελίξεις που δρομολογούν οι διοικήσεις σε ΥΠΕΝ και ΔΕΗ αναφορικά με τις αλλαγές στα τιμολόγια της μεγαλύτερης ελληνικής δημόσιας επιχείρησης αναμένουν οι υπόλοιποι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναδιαμόρφωσης και της δικής τους τιμολογιακής πολιτικής.
Ειδικότερα, όπως έχει γίνει γνωστό τις τελευταίες ημέρες, στα επιτελεία του ΥΠΕΝ επεξεργάζονται ένα σχέδιο για τιμολογιακή αύξηση που θα κινηθεί περί το 10-12% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ωστόσο, η προτεραιότητα της ηγεσίας είναι να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές από τις αυξήσεις και, κατά συνέπεια, θα επιστρατεύσουν ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα, κυρίως μέσω της αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ και του ΦΠΑ, προκειμένου τα νοικοκυριά να μην επηρεαστούν από τις αυξήσεις.
Οι εναλλακτικοί πάροχοι περιμένουν να αξιολογήσουν τις αυξομειώσεις που θα αποφασιστούν στα τιμολόγια της ΔΕΗ προκειμένου να λάβουν αποφάσεις και για τη δική τους τιμολογιακή πολιτική. Το βασικό σκεπτικό τους κινείται γύρω από την αξιοποίηση της ευκαιρίας με την αύξηση των τιμολογίων του βασικού παρόχου προκειμένου να παρουσιαστούν ακόμη πιο ανταγωνιστικές στην εγχώρια αγορά παροχής ρεύματος πετυχαίνοντας τη μετακίνηση των καταναλωτών από τον κεντρικό πάροχο. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι πιθανό να μεταφέρουν ένα μέρος της μείωσης σε ΕΤΜΕΑΡ και ΦΠΑ και στους δικούς τους πελάτες.
Τα μέτρα από πλευράς ΔΕΗ, σε ό,τι αφορά τις ανακατατάξεις στις χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ, αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, όπως έγραψε το Economix.gr, το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ θα είναι μειωμένο κατά 80 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της περικοπής κατά 4,228 εκατ. ευρώ των δικαιωμάτων ρύπτων που θα τεθούν σε πλειστηριασμό για το τελευταίο τετράμηνο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το αρμόδιο επιτελείο δεν μπορεί να βασιστεί εξ’ ολοκλήρου στον ΕΛΑΠΕ για να προωθήσει τις προσαυξήσεις που σχεδιάζε ιστον ΕΤΜΕΑΡ.
ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ
Η μείωση στους φορολογικούς συντελεστές που δρομολογούνται από πλευράς κυβέρνησης επηρεάζουν και τους καταναλωτές που υπάγονται σε εναλλακτικό πάροχο. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη κι αν ο πάροχος αποφασίσει να προβεί σε αύξηση των τιμολογίων του, αλλά με ποσοστό μικρότερο από το αντίστοιχο της ΔΕΗ (10-12%), τότε οι πελάτες του θα έχουν μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από τους πελάτες της δημόσιας επιχείρησης που απλά δεν θα δουν καμία διαφορά στους λογαριασμούς. Κατά συνέπεια, ο πάροχος θα αυξήσει τα κέρδη του χωρίς να προκαλέσει δυσφορία στους πελάτες του.
Σε ό,τι αφορά τις ευκαιρίες που γεννά η διαφαινόμενη μείωση σε ΕΤΜΕΑΡ και ΦΠΑ, δεν αποκλείεται η αναπροσαρμογή των χρεώσεων να επηρεάσει και προς την κατεύθυνση της περαιτέρω απελευθέρωσης στην εγχώρια αγορά ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, οι εναλλακτικοί πάροχοι ξεκαθαρίζουν ότι θα περιμένουν πρώτα να πραγματοποιηθούν οι προσαυξήσεις στα τιμολόγια από πλευράς κεντρικού παρόχου και στη συνέχεια να διαμορφώσουν κι εκείνοι τη δική τους πολιτική.