Εικόνες εγκατάλειψης στο Πάρκο Τρίτση
Πηγή Εικόνας: ΣΚΑΙ Τηλεόραση - skai.gr

Την αλλαγή της διοίκησης στο Πάρκο Τρίτση, έχει δρομολογήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος έπειτα από τις εικόνες εγκατάλειψης που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον ΣΚΑΙ. Νεκρά ψάρια και απορρίμματα είναι μερικά από όσα θα αντικρίσει κανεις στις λίμνες και τα ποτάμια.

Ήδη, το ΥΠΕΝ εξετάζει τα μέτρα με τα οποία θα αλλάξει το τοπίο που επικρατεί, ενώ με μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κινήθηκε ο Δήμος Ιλίου εξαιτίας της σημερινής μορφής  που έχει το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο.

Πηγή Εικόνας: ΣΚΑΙ τηλεόραση - skai.gr

Ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, που έθεσε το θέμα στην τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής είχε ως αποτέλεσμα να αποφασιστεί ομόφωνα η υποβολή μήνυσης με την επισήμανση ότι ο Δήμος «έχει κρούσει πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της, για την εγκατάλειψη του Πάρκου από το Φορέα Διαχείρισης και την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, με άμεσο κίνδυνο ανεπανόρθωτης καταστροφής του οικοσυστήματος του».

Στην μηνυτήρια αναφορά σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «εξαιτίας της εγκατάλειψης και της γενικότερης απαξίωσης του από το Φορέα Διαχείρισης, στις 12/8/2019 βρέθηκαν μέσα στις λίμνες του νεκρά ψάρια, λύματα και κάθε λογής απορρίμματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι υγείας για τους επισκέπτες του Πάρκου αλλά και να απειλείται συνολικά η πανίδα της περιοχής».

Λίγα μέτρα από εκεί που παίζουν παιδιά και από την καφετέρια που κάνουν διάλειμμα οι επισκέπτες, επιπλέουν νεκρά ψάρια και χελώνες. Σκουπίδια βρίσκονται δίπλα και μέσα στις λίμνες και τα ποτάμια ενώ όπως εξηγούν στο economix.gr, τα πράγματα μέρα με την μέρα χειροτέρευαν με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε μια οικολογική βόμβα. Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας του Φορέα Διαχείρισης είναι ότι «η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουνίου 2019 στο Πάρκο (δίπλα από το χώρο στάθμευσης) κατέδειξε πως ο Φορέας όχι μόνο αδιαφόρησε αλλά στάθηκε ανίκανος να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του για την προστασία και συντήρηση του».

Πηγή Εικόνας: ΣΚΑΙ τηλεόραση - skai.gr

Απάντηση του φορέα

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη έχει ο Φορέας, αφού με ανάρτηση του στην ιστοσελίδα του στο Facebook κάνει λόγο για πρόβλημα που κληρονόμησε… «Ενημερώνουμε για την κατάσταση που βρίσκονται οι λίμνες και ειδικότερα η 5η, για ένα πρόβλημα που ο Φορέας Διαχείρισης κληρονόμησε και προσπαθεί να επιλύσει κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες από την πρώτη στιγμή όπου ανέλαβε τα καθήκοντα του και που ως βασική προτεραιότητα έχει την διαχείριση και αποκατάσταση του υδάτινου κεφαλαίου. Όπως όλοι γνωρίζουν, το πρόβλημα της ανεπαρκούς υδροδότησης των λιμνών του Πάρκου, χρονολογείται από την αρχή της λειτουργίας του. Ατυχώς σήμερα, η συνεχώς μειούμενη παροχή ύδατος από το αντλιοστάσιο του ρέματος της Εσχατιάς (μοναδική πηγή υδροδότησης των λιμνών), οξύνθηκε απελπιστικά ύστερα και από τον εγκιβωτισμό του ρέματος, στα πλαίσια αντιπλημμυρικών έργων που υλοποιήθηκαν από το τότε ‘ΥΠΕΧΩΔΕ’. Ως αποτέλεσμα είχε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να εξελίσσεται σχεδόν σε μηδενική, με τις ανάλογες δυσάρεστες επιπτώσεις στην πανίδα και την χλωρίδα που φιλοξενείται μέσα στις Λίμνες», σημειώνεται στην ανάρτηση.

Κατά τους ίδιους, «μέχρι σήμερα, ο Φορέας Διαχείρισης έχει υλοποιήσει σοβαρά έργα υποδομής, από τα οποία πολλά δεν είναι εμφανή, καθώς εξελίσσει και πολλά άλλα, όπως την αποκατάσταση του συστήματος πυρόσβεσης του Πάρκου, την ενίσχυση του φωτισμού, την διάνοιξη περιπατητικών διαδρομών και οδεύσεων πυροπροστασίας, κ.α.  Παράλληλα, καλείται να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει την έλλειψη τεχνικό-οικονομικών δομών και υπηρεσιών, τις εξαιρετικά μακροχρόνιες (υποχρεωτικές εκ του νόμου), διαδικασίες για την περάτωση κάθε μεγάλου έργου, όπως αυτό της στεγανοποίησης της 5ης Λίμνης, μια διαδικασία που είναι ήδη σε εξέλιξη και έχει ξεκινήσει προ πολλών μηνών».

Το άλλοτε στολίδι, έχει έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων και εκτείνεται σε τρεις δήμους: Ιλίου,  Αγίων Αναργύρων και Καματερού. Περιλαμβάνει 1.500 ελαιόδεντρα, 1.500 φυστικιές, 1.500 πεύκα, 80 αμυγδαλιές, 150 πλατάνια, 100 ευκάλυπτους, 700 κυπαρίσσια και 1.000 θαμνοειδή. Παράλληλα, υπάρχουν διάφορα είδη πουλιών (168 έχουν καταγραφεί από τα μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας).

Το Πάρκο Τρίτση στη μορφή που είναι τώρα δημιουργήθηκε μετά το 1992, με το κτήμα που το φιλοξενεί να έχει μακρά ιστορία που ξεκινάει ουσιαστικά από την περίοδο 1848 – 1861 και την τότε βασιλική οικογένεια στην Ελλάδα.