ΔΕΠΑ - Κτίριο Γραφείων
Πηγή Εικόνας: ΔΕΠΑ

Σε νέα υποχώρηση των πωλήσεων της ΔΕΠΑ στην οδήγησε η μείωση του όγκου της ελληνικής αγοράς και η ενίσχυση του ανταγωνισμού, με την εταιρεία να καταγράφει πτώση 11,5% σε σχέση με το 2017. Για το 2018, ο όγκος πωλήσεων φυσικού αερίου ανήλθε σε 37,8 εκατ. MWh ενώ ο κύκλος εργασιών περιορίστηκε στα 996 εκατ. ευρώ, από 1,08 δισ. ευρώ, το 2017, καταγράφοντας πτώση 8,4%.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε και η αύξηση κατά 22% στον όγκο των δημοπρασιών φυσικού αερίου ΔΕΠΑ (7,2 εκατ. MWh), που διενεργεί υποχρεωτικά η επιχείρηση από το 2016, καθώς και η μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στην εισαγωγή φυσικού αερίου στην Ελλάδα, εξαιτίας της αντίστοιχης αύξησης από τρίτους προμηθευτές. Μάλιστα, εξαιτίας της εισαγωγής LNG από τρίτους προμηθευτές, ο όγκος των πωλήσεων εκτιμάται ότι θα μειωθεί περαιτέρω και θα διαμορφωθεί περί τα 29 εκατ. MWh για το 2019. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η απερχόμενη διοίκηση φαίνεται αισιόδοξη πως η επιχείρηση θα συνεχίσει θετικά την πορεία της εντός του έτους.

Από εκεί και πέρα, στα οικονομικά αποτελέσματά της αποτυπώνονται ανάγλυφα οι ανακατατάξεις στον όμιλο. Στα οικονομικά της στοιχεία περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα από το 51% που κατείχε στην πρώην Εταιρεία Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, τη Ζενίθ, όπου το τίμημα καταγράφεται περί τα 57 εκατ. ευρώ καθώς και στην πώληση της θυγατρικής της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ. Προς αυτήν την κατεύθυνση, αξίζει να επισημάνουμε ότι δεν καταγράφονται στο σύνολό τους οι συνέπειες της εξαγοράς του 49% των Εταιριών Παροχής και Διανομής Αερίου Αττικής, το κόστος των οποίων έφτασε τα 150 εκατ. ευρώ, καθώς η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Μάλιστα, η επιχείρηση είχε επιστροφή κεφαλαίου 181 εκατ. ευρώ, προ φόρων, από την πώληση του ΔΕΣΦΑ και κέρδος 42,2 εκατ. ευρώ προ φόρων από την πώληση του 51% της Ζενίθ, με αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων να διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό και λόγω των πωλήσεων των δύο εταιρειών. Οι ζημίες από τη διακοπή των παραπάνω δραστηριοτήτων ανέρχονται, μετά φόρων, σε 114,4 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη της εταιρείας, προ φόρων, έφτασαν τα 309,9 εκατ. ευρώ από 65,4 εκατ. ευρώ, ενώ μετά από φόρους, έφτασαν τα 243,1 εκατ. ευρώ από 60, 6 εκατ. ενώ οι πωλήσεις έπεσαν στα 996,6 εκατ. από 1,08 εκατ., το 2017.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί και τυπικά η νέα ηγεσία της ΔΕΠΑ. Τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στο τιμόνι της επιχείρησης θα αναλάβει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς. Ο κ. Ξιφαράς είχε ρόλο Ειδικού Συμβούλου στο υπουργείο Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (2005-06) και Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (2013). Εν συνεχεία, διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με αρμοδιότητα στη διαχείριση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-13 αλλά και στον σχεδιασμό για την προγραμματική περίοδο 2014-20.

Στη θέση του προέδρου αναμένεται να τοποθετηθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Ventures, Γιάννης Παπαδόπουλος.

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Την πώληση των πλειοψηφικών πακέτων της ΔΕΠΑ φαίνεται ότι σκέφτεται το υπουργείο Ενέργειας, μετά και τη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν η πώλησή της θα γίνει μέσω της δημιουργίας holding, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει την ουσία της απόφασης.

Η προηγούμενη κυβέρνηση στόχευε στην πώληση του 14% στα Δίκτυα που, όμως, ελάχιστα θα προκαλούσε το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η πώληση πλειοψηφικού πακέτου δημιουργεί νέες προοπτικές για τον επενδυτή στα δικαιώματα του μάνατζμεντ και εν γένει στη λήψη των αποφάσεων, ενώ αντίστοιχες είναι και οι προθέσεις για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Σε κάθε περίπτωση, πιο πιθανό φαντάζει το σενάριο δρομολόγησης μίας Εταιρείας Συμμετοχών για την πώληση των δύο θυγατρικών παρά κάποια αναμόρφωση του σχεδίου Σταθάκη για πώληση το 50,1% στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και 14% στη ΔΕΠΑ Υποδομών.