Τον επόμενο μήνα, και αφού πρώτα καθίσει και επίσημα στη θέση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ ο Γιώργος Στάσσης, αναμένεται να λάβει το τελικό «οκ» από τη διοίκηση της επιχείρησης το πρώτο πακέτο για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Στη διοίκηση της εταιρείας μελετάνε το σενάριο να εκδοθούν συνολικά δύο πακέτα, με το πρώτο να αφορά διεκδικήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών των δύο μηνών και το δεύτερο τριών μηνών. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα διατεθούν σε funds αγγίζουν τα 1,5 με 1,7 δισ. ευρώ ενώ στα ταμεία της επιχείρησης ευελπιστούν να φτάσουν περί τα 350-400 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, μετά τη χρηματοδότηση, θα πρέπει να αποπληρωθούν τα ποσά μέσω της διεκδίκησης των οφειλών.
Από εκεί και πέρα, ωστόσο, ακόμη και να πετύχει τον στόχο της η διοίκηση της ΔΕΗ, υπάρχει μεγάλο χάσμα μέχρι τα 750 εκατ. ευρώ που έχει βάλει ως στόχο να βρει το ΥΠΕΝ εντός των επόμενων ημερών προκειμένου να υπάρξει η πολυπόθητη ανάσα ρευστότητας προς την επιχείρηση. Γι’ αυτό και τις τελευταίες ώρες φημολογείται ότι η επιχείρηση θα επιδιώξει μία έξοδο στις αγορές, με την έκδοση ομολόγου για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας. Το σχέδιο αυτό είχε τεθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων και από την απερχόμενη διοίκηση Παναγιωτάκη, η οποία φιλοδοξούσε να εισρεύσει στα ταμεία της ΔΕΗ ποσό που άγγιζε έως και τα 400 εκατ. ευρώ, με την προηγούμενη, όμως, ηγεσία του ΥΠΕΝ να το κρίνει ακατάλληλο.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα του κ. Παναγιωτάκη, είχε κατατεθεί τα τέλη της περασμένης χρονιάς στα κυβερνητικά επιτελεία, έτσι ώστε να δοθεί η άδεια για ενσωμάτωση του μηχανισμού της ρήτρας CO2 στα τιμολόγια της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, η δανειοδότηση μέσω ομολόγου είχε -και φυσικά, εξακολουθεί να έχει- ως απαραίτητη προϋπόθεση τις προοπτικές κερδοφορίας για τους επενδυτές. Οι έχοντες γνώση των πραγμάτων επισημαίνουν ότι η αλλαγή στην πολιτική των τιμολογίων αποτελεί και την πιο πρόσφορη λύση για επιτυχή έκδοση ομολόγου.
Υπενθυμίζεται ότι, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης χρημάτων για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ, η ηγεσία του ΥΠΕΝ προχωρά σε αύξηση των τιμολογίων κατά 10%, χωρίς επιβάρυνση στον καταναλωτή λόγω των αντισταθμιστικών μέτρων, και καταβολή παλιών οφειλών για ΥΚΩ του 2011.
ΒΟΗΘΑΕΙ Η ΑΛΛΑΓΗ
Το μοναδικό ισχυρό χαρτί στα χέρια της διοίκησης της επιχείρησης είναι ο θετικός αντίκτυπος που είχε στις ξένες αγορές η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στην Ελλάδα. Το μήνυμα που επιχειρεί να στείλει, όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η προθυμία της να συμβάλλει για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα και τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών πλάνων στην ελληνική επικράτεια. Σ’ αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για τη διευκόλυνση των επενδύσεων σε Σκουριές και Ελληνικό ενώ, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι εμβληματικές επενδύσεις μπορεί να περάσουν ξεκάθαρα μηνύματα εκτός Ελλάδας δημιουργώντας ένα μπαράζ αλυσιδωτών αντιδράσεων προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.