Μνήμες από την φονική τραγωδία στο Μάτι, ξύπνησαν χθες λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στις γύρω περιοχές.
Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά κάτοικοι στο economix.gr, αυτή την φορά ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε τόσο άμεσα και αποτελεσματικά που ο φόβος διήρκησε λίγο.
Από τη άλλη, αρκετοί ήταν οι πολίτες που έσπευσαν να πάνε στην παραλία για παν ενδεχόμενο.
Ταυτόχρονα, τα μηνύματα που δέχτηκαν από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον Ακραίο Κίνδυνο Πυρκαγιάς μέσω της υπηρεσίας 112, έφεραν ικανοποίηση καθώς φαίνεται και στην πράξη πως γίνονται βήματα βελτίωσης για πράγματα που σε άλλα κράτη θεωρούνται δεδομένα και αυτονόητα εδώ και χρόνια.
Πάντως, η χθεσινή μέρα θεωρήθηκε μια από τις δυσκολότερες της φετινής αντιπυρικής περιόδου, αφού τα πύρινα μέτωπα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν περίπου 60.
Ωστόσο, πιο δύσκολη εκτιμάται πως θα είναι η σημερινή εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που ισχύουν (πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους). Αποτέλεσμα αυτού, να έχουν τεθεί περισσότερες περιοχές σε κατάσταση πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς και συναγερμού.
Σύμφωνα με ενημέρωση του ΠΣ, από τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι την ίδια ώρα του Σαββάτου, εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν 459 πυροσβέστες, 204 οχήματα, δέκα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εννέα αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα και ισάριθμα PZL.
Συνδρομή παρείχαν 16 υδροφόρες των Περιφερειών και των Ο.Τ.Α. ένα ελικόπτερο του Στρατού, καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.
Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.
Το πρώτο σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στην Ελαφόνησο, όπου η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 10 το πρωί, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους και να την θέτουν υπό έλεγχο τελικά αργά το απόγευμα.
Ταυτόχρονα, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έσπευσαν και στον Μαραθώνα, όπου εκδηλώθηκε φωτιά καίγοντας κυρίως χαμηλή βλάστηση πάνω από την πόλη και κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Στην συνέχεια, ξέσπασε νέα πυρκαγιά στο Ζούμπερι ενώ κάηκε βλάστηση εντός των κατασκηνώσεων στον Άγιο Ανδρέα.
Σήμερα Κυριακή ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση
Με τις μνήμες της τραγωδίας στο Μάτι να είναι νωπές, οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεννόηση με τις Αρχές βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα προκειμένου να μην επαναληφθεί αντίστοιχος τραγικός επίλογος.
Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κα.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σήμερα πάντως προβλέπεται ότι θα είναι πιο δύσκολη μέρα και σε Ακραίο Κίνδυνο Πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) είναι οι εξής περιοχές:
– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)
– Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
– Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
– Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου
– Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
– Περιφέρεια Πελοποννήσου
– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
– Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)
– Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
– Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα)