Άλυτος γρίφος παραμένει έως τώρα η καταβολή των παλιών οφειλών για ΥΚΩ στα ταμεία της ΔΕΗ. Στο κυβερνητικό επιτελείο μελετούν τρόπους ώστε η αποπληρωμή των χρεών, ύψους 195 εκατ. ευρώ, να μην επιβαρύνει τους καταναλωτές. Στο προσκήνιο έχει τεθεί το ζήτημα να πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται πυρετωδώς προκειμένου να εξευρεθεί άμεσα λύση.
Ειδικότερα, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων βρίσκονται ανοιχτά τρία ενδεχόμενα ενώ έχει απορριφθεί ήδη το σενάριο να πληρώσουν το χρέος εξ’ ολοκλήρου οι καταναλωτές. Όπως έγραφε το Economix.gr, η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η αύξηση, που λογικά θα κινείται περί το 10%, στα τιμολόγια της ΔΕΗ να μην επηρεάσει τις τσέπες των καταναλωτών και, προς αυτή την κατεύθυνση, κινούνται και για την περίπτωση των παλιών ΥΚΩ.
Το πρώτο σενάριο που εξετάζουν κυβερνητικά επιτελεία αφορά την εξ’ ολοκλήρου αποπληρωμή του χρέους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Από εκεί και πέρα, ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και το ενδεχόμενο να γίνει καταβολή του ποσού έως το 2021, μέσα από ετήσιες δόσεις, ώστε να μην υπάρξει σημαντική επιβάρυνση ούτε στους καταναλωτές αλλά ούτε και στον κρατικό προϋπολογισμό ενώ, τέλος, δεν αποκλείεται να καλυφθεί ένα μεγάλο ποσό από τον προϋπολογισμό και για το υπόλοιπο να αναζητηθεί διαφορετική πηγή χρηματοδότησης.
Στη συγκεκριμένη εξίσωση, ωστόσο, μπαίνουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την έκβαση των συνομιλιών. Για παράδειγμα, στις 24 Σεπτεμβρίου αναμένεται η έκθεση του ορκωτού λογιστή, Ernst & Young, που θα καθορίσει εν πολλοίς και την πορεία της μεγαλύτερης κρατικής επιχείρησης για το επόμενο εξάμηνο. Η διοίκηση της ΔΕΗ και το ΥΠΕΝ απεύχονται ο ορκωτός λογιστής να αμφισβητήσει, όπως και στην τελευταία έκθεση του 2018, τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και γι’ αυτό επιδίδονται σε ένα μπαράζ κινήσεων και αποφάσεων ώστε να ενισχύσουν, έως εκείνη την ημερομηνία, τη ρευστότητα της ΔΕΗ. Υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχει βιασύνη ώστε να εξοφληθούν τα παλιά χρωστούμενα των ΥΚΩ και να συρρεύσει χρήμα στα ταμεία της επιχείρησης και άρα το σενάριο της σταδιακής αποπληρωμής σε οψιόν τριετίας μοιάζει πιο μακρινό χωρίς, ωστόσο, να καθίσταται αδύνατον.
Τα αρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, σε συνεργασία με τη ΡΑΕ, έχουν πυκνώσει τις διαβουλεύσεις το τελευταίο διάστημα προκειμένου να εξευρεθεί άμεσα μία λύση. Ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας είναι ότι για να εισπραχθούν τα χρέη των ΥΚΩ του 2011, θα πρέπει αφενός να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα ζητά την καταβολή τους, και αφετέρου να λάβει νομική εξουσιοδότηση η ΡΑΕ προκειμένου να προχωρήσει σε ακριβή υπολογισμό του ύψους της οφειλής. Οι υπολογισμοί της ΡΑΕ είχαν δείξει αρχικά ότι το ποσό κινείται περί τα 160 – 200 εκατ. ευρώ ενώ στη συνέχεια το ποσό της οφειλής οριστικοποιήθηκε στα 195 εκατ. ευρώ.
ΤΑ 195 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Το 2012, η κυβέρνηση Παπαδήμου έδωσε με τον ν. 4067/12 λύση στο θέμα των ΥΚΩ ορίζοντας πως οι χρεώσεις για την τετραετία 2008-11 αφορούσαν ένα ορισμένο ποσό που είχε ανακτηθεί από τη ΔΕΗ. Ωστόσο, εκείνο το ποσό άθροιζε τις οφειλές μίας τριετίας βγάζοντας απ’ έξω τις ΥΚΩ μίας χρονιάς για τη ΔΕΗ. Το ΣτΕ είχε μάλιστα είχε ακυρώσει νωρίτερα τις υπουργικές αποφάσεις που όριζαν χρεώσεις και ανταλλάγματα.
Ύστερα από σωρεία αιτημάτων της ΔΕΗ προς την ΡΑΕ, η υπόθεση που νομοθετικά είχε κλείσει, τέθηκε εκ νέου στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Το ποσό που αρχικά διεκδικούσε η ΔΕΗ ως δίκαιο ανερχόταν περί τα 650 – 700 εκατ. ευρώ αλλά η ΡΑΕ υπολόγισε εν τέλει πως η οφειλή είναι 195 εκατ. ευρώ. Η κακή κατάσταση που βρισκόταν η επιχείρηση αλλά και η σημασία της επηρέασαν και έφεραν εκ νέου στο προσκήνιο το ζήτημα των ΥΚΩ του 2011.