Περιοδολόγηση των κρίσιμων σημείων για το μέλλον της ΔΕΗ κάνουν στο υπουργείο Ενέργειας προκειμένου να διαχειριστούν και να θέσουν τις προτεραιότητές τους απέναντι στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης της ΔΕΗ.
Το πρώτο κρίσιμο σημείο θεωρείται η 24η Σεπτεμβρίου οπότε και ο ορκωτός ελεγκτής της επιχείρησης, Ernst & Young, θα δημοσιεύσει τη νεότερη έκθεσή του αναφορικά με τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Η αξιολόγηση θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη αν λάβει κανείς κατά νου πως τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης διαμόρφωσαν έντονο προβληματισμό από μέρους του ορκωτού ελεγκτή στην προηγούμενη έκθεση για το 2018. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Χατζηδάκης δεν θέλησε, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, να προβλέψει το αποτέλεσμα της έκθεσης ενώ περιορίστηκε στην επισήμανση ότι το ΥΠΕΝ θα επιδιώξει να ενισχύσει τη ρευστότητα της επιχείρησης.
Η νέα διοίκηση της επιχείρησης θα κληθεί, έως και την εισήγηση του ορκωτού ελεγκτή, να επιλύσει μεγάλο μέρος των προβλημάτων της επιχείρησης προκειμένου να αποφύγει την αμφισβήτηση της βιωσιμότητας της επιχείρησης από πλευράς ορκωτού ελεγκτή. Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να λυθεί το ζήτημα των αυξήσεων στα τιμολόγια που, όμως, δεν θα επηρεάζει τους καταναλωτές.
Πέραν τούτου, ψηλά στην ατζέντα του νέου προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου, Γιώργου Στάσση, θα βρεθεί η ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης με τη λήψη άμεσων μέτρων, σε συνεργασία με την ηγεσία του ΥΠΕΝ, όπως η αποταμίευση ποσού περί τα 190 εκατ. ευρώ από τις ΥΚΩ του 2011. Ως προς αυτό το ζήτημα δεν έχει προβλεφθεί σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό ενώ αυτό που θα ταλαιπωρήσει τη νέα διοίκηση είναι η αποταμίευση του ποσού να μην επιβαρύνει εν τέλει τους καταναλωτές της επιχείρησης.
Ο ίδιος θα κληθεί ακόμη να διαχειριστεί την απότομη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ ώστε να μην παρασύρει και την αγορά ΑΠΕ. Η αύξηση στην τιμή του ρεύματος θα πρέπει να ισοσκελιστεί με μία συνακόλουθη μείωση στο ποσό που καταβάλουν οι καταναλωτές για την «πράσινη ενέργεια», με αποτέλεσμα οι παραγωγοί ΑΠΕ να είναι αυτοί που θα υποστούν τις οικονομικές συνέπειες. Μάλιστα, όπως φημολογείται, η αύξηση στα τιμολόγια θα πρέπει να είναι διψήφια προκειμένου να έρθει ανάσα ρευστότητας στη ΔΕΗ, και άρα η ζημιά για τους παραγωγούς ΑΠΕ θα είναι σημαντική. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, προτεραιότητα του ΥΠΕΝ είναι να μην υπάρξει επιβάρυνση των καταναλωτών.
Σημειώνεται ότι η θητεία του νέου προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα στις 22 Αυγούστου και, κατά συνέπεια, το χρονικό διάστημα για τη διευθέτηση των άμεσων αναγκών ρευστότητας της επιχείρησης έως την έκθεση της Ernst & Young θα είναι μικρότερο του ενός μήνα.
Ως δεύτερη ημερομηνία – ορόσημο θα πρέπει να θεωρείται η 31η Οκτωβρίου όπου και θα υπάρξουν οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού αφορά την πρόσβαση των ανεξάρτητων παραγωγών στις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται από τις μονάδες της επιχείρησης. Στο ΥΠΕΝ αξιολογούν ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μπορεί να δώσει ανάσα ρευστότητας στην επιχείρηση καθώς ενδεχόμενη πώληση μετοχικού πακέτου της θυγατρικής, ΔΕΔΔΗΕ, θα κατευθύνει ποσά στα ταμεία της μητρικής εταιρείας ενώ η είσοδος επενδυτή θα ανοίξει δρόμους για την προσέλκυση περισσότερων κεφαλαίων.
Στο ίδιο πλαίσιο βρίσκεται και η κατάργηση των ΝΟΜΕ που ζημίωσε τα ταμεία της επιχείρησης με 230 εκατ. ευρώ, το 2018. Ο κ. Χατζηδάκης έχει δεσμευτεί για την κατάργησή τους, που αποτελεί αίτημα και της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, καθώς το μέτρο υπεγράφη ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση και τους δανειστές ως γέφυρα στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και προέβλεπε να πέσει το μερίδιο της δημόσιας εταιρείας κάτω του 50% μέχρι τα τέλη του φετινού χρόνου. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η κατάργηση των ΝΟΜΕ θα πρέπει να συνδυαστεί με νέα μέτρα προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις και τα συμφωνηθέντα από ελληνικής πλευράς.