Στην εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ και στο πεδίο της ενέργειας επενδύει ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης που, όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει δώσει σαφές στίγμα για τους άξονες που θα κινηθεί η ελληνική πλευρά στο πεδίο της ενεργειακής διπλωματίας.
Ο κ. Χατζηδάκης θα υποδεχτεί σήμερα στις 09:00 το πρωί στο γραφείο του τον υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Φράνσις Φάνον. Η Ελλάδα θα είναι ο τερματικός σταθμός της περιοδείας του αμερικανού αξιωματούχου που τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε σε Ιορδανία και Λίβανο. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η παρουσία του κ. Φάνον αντανακλά το μακροπρόθεσμο ενδιαφέρουν που επιδεικνύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως κρίσιμο παράγοντα για την ενεργειακή ολοκλήρωση της περιοχής αλλά και ως στρατηγικό σύμμαχο για την ενίσχυση της διμερούς συμμαχίας στο πεδίο της ενέργειας με αμοιβαία επωφελή συμφέροντα. Εξάλλου, ο αμερικανός υφυπουργός θα συναντηθεί και με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Κώστα Φραγκογιάννη, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ. Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν για ενεργειακά θέματα, τα οποία έχουν τεθεί υπό τη μελέτη αρμόδιων ομάδων εργασίας και αφορούν τη δυνατότητα αμερικανικών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα, τις ευκαιρίες στην αγορά υδρογονανθράκων, την επέκταση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά και τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων ενεργειακών πόρων μέσω Ελλάδας.
Ο αμερικανός υφυπουργός θα συμμετέχει αύριο και στην πρώτη Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη για θέματα Ενέργειας. Στο πλαίσιο της διάσκεψης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης θα υποδεχθεί, εκτός από τον κ. Φάνον, τους κ.κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και Γιουβάλ Στάινιτζ, υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ.
Η διάσκεψη πραγματοποιείται, όπως αναφέρει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για πρώτη φορά ενώ έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική πλευρά ότι θα διεξαχθεί στην Αθήνα, και μάλιστα παρουσία μέλους της αμερικανικής κυβέρνησης. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί η αναγνώριση των ενεργειακών τομέων όπου υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ όλων των πλευρών και, παράλληλα, θα διαμορφωθεί μία ομάδα εργασίας από υψηλόβαθμα στελέχη και υπηρεσιακούς παράγοντες για την εκπόνηση συγκεκριμένων projects σε τετραμερές επίπεδο. Το ενδιαφέρον όλων των πλευρών αναμένεται να εστιάσει και στην προώθηση του αγωγού αερίου East Med για τον οποίον εκκρεμεί η υπογραφή διακυβερνητικών συμφωνιών.
ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
Στην Αθήνα θέτουν υψηλά τον πήχη των προσδοκιών από τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ το επενδυτικό κενό στον τομέα της ενέργειας δημιουργεί νέο πεδίο ευκαιριών για τη διμερή ελληνοαμερικανική συνεργασία. Εξάλλου, υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος σημείωνε το προηγούμενο διάστημα πως η Ελλάδα αποτελεί, μετά και την έξοδό της από τη μνημονιακή περίοδο, ένα πεδίο ευκαιριών – στο οποίο πρωταγωνιστεί, μεταξύ άλλων, και ο τομέας της ενέργειας.
Στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ο έλληνας υπουργός Ενέργειας είχε την ευκαιρία να συναντήσει στη 2η υπουργική σύνοδο του East Med Gas Forum τον αμερικανό ομόλογό του, Ρικ Πέρι, με τον οποίο συζήτησε για την ενίσχυση στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής και των ΑΠΕ και την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων με τον δραστήριο ρόλο που αναπτύσσει η ExxonMobil στα θαλάσσια τεμάχια δυτικά της Κρήτης. Στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο έλληνας ΥΠΕΝ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ. Φάνον με τους δύο άνδρες να συνομιλούν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της ενέργειας.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως ο κ. Χατζηδάκης είχε συζητήσει για θέματα που αφορούν τις αμερικανικές επενδύσεις στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, την αγορά LNG και τις υποδομές για το φυσικό αέριο με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Φίλιπ Ρίκερ και τον δραστήριο αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ.
Ο κ. Χατζηδάκης δεν έχει κρύψει ότι η λειτουργία του υπουργείου Ενέργειας εφάπτεται σε πολλά σημεία των στοχεύσεων του υπουργείου Εξωτερικών ενώ ακόμη ο ίδιος ενισχύει το στρατηγικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά για την προώθηση του αγωγού East Med καθώς στην Αθήνα αντιμετωπίζουν την ολοκλήρωσή του ως μέσο για την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.