Εντός του Αυγούστου αναμένεται να παρθούν κρίσιμες αποφάσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος καλείται να διαχειριστεί το καυτό ζήτημα των αυθαίρετων μέσα στα δάση, σε μια εποχή που η άναρχη δόμηση βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο με δεδομένο ότι απομένουν λιγότεροι από 4 μήνες για να λήξει ο νόμος 4495/17, που αφορά αυθαίρετα σε άλλες, μη δασικές, περιοχές που επιτρέπεται η δόμηση. Και με τη νέα κυβένρηση να έχει διακηρύξει ότι θέλει να τελειώνει με την άναρχη δόμηση.
Όπως έχει κάνει ήδη γνωστό το economix.gr, δεν αναμένεται να έρθει καινούρια νομοθεσία για τα αυθαίρετα (σε περιοχές που επιτρέπεται η δόμηση), καθώς στόχο της νέας κυβέρνησης αποτελεί η αλλαγή σελίδας.
Παράλληλά, οι Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του νόμου Τσιρώνη για τα δασικά αυθαίρετα – τις λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις, έφερε στην προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ σειρά εμπλοκών και οι οποίες πλέον βρίσκονται σε διαδικασία διαβουλεύσεων από τα τωρινά στελέχη.
Σύμφωνα με πηγές, προτεραιότητα θα δοθεί στους δήμους που δεν κατέθεσαν τα όρια οικισμού και έχουν αφήσει τους ιδιοκτήτες τους μετεωρους, αφού δεν υπέβαλαν με την σειρά τους αντιρρήσεις επί των αναρτημένων δασικών χαρτών.
Κατόπιν αυτού, θα υπάρξει συνολική αποτίμηση του προβλήματος και θα παρθούν μέτρα που δεν θα αφήνουν αφενός παράθυρο για διευκολύνσεις και αφετέρου, θα συμβαδίζουν με την περιβαλλοντική νομοθεσία.
Προς το παρόν, εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια. Αν δηλαδή θα διαδεχθεί νέος νόμος την υπάρχουσα κατάσταση ή θα αναρτηθούν εκ νέου χάρτες για τις περιοχές που εξαιρέθηκαν και θα βγουν παράλληλα οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις.
Σημειώνεται ότι οι πρώην υπουργοί ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης και Σωκράτης Φάμελλος, στο παρά πέντε των εκλογών κατέθεσαν νομοσχέδιο περί οικιστικών πυκνωσεων, σε μια προσπάθεια να εναρμονιστούν με όσα ανέφερε το ΣτΕ στην Απόφαση του.
Η ολομέλεια είχε κρίνει πως ο νόμος Τσιρώνη, δηλαδή οι οικιστικές πυκνώσεις, είναι αντισυνταγματικός.
Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, είχε εξαιρέσει προσωρινά από την ανάρτηση των δασικών χαρτών τις οικιστικές πυκνώσεις (σύνολο κτιρίων εντός δασών που υπολογίζονται γύρω στις 700.000) και είχαν υποδείξει σχεδόν στο σύνολο τους οι δήμοι (εκτός από 24 ΟΤΑ), για να συμπεριληφθούν σε δεύτερο χρόνο στην ανάρτηση.
Στο ενδιάμεσο διάστημα το ΥΠΕΝ, ετοίμασε και παρουσίασε το νέο νόμο για τα δασικά αυθαίρετα, με τον οποίο προβλεπόταν μεταξύ άλλων, η διατήρηση κτισμάτων έως και 25 χρόνια. Ωστόσο, με την Απόφαση του ΣτΕ που βάζει φρένο στους «καταπατητές» – αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι αυθαιρετούχοι δεν πρέπει να επιβραβεύονται, το υπουργείο έμεινε μετέωρο.
Υπενθυμίζεται ότι ως οικιστική πύκνωση είχε οριστεί η ομάδα 50 κτιρίων σε έκταση έως 25 στρέμματα, 100 κτιρίων για 100 στρέμματα και 200 κτιρίων για 400 στρέμματα.
Στο ΣτΕ είχε προσφύγει το WWF και το ΓΕΩΤΕΕ, τα οποία ζητούσαν ακύρωση της επίμαχης Υπουργικής Απόφασης ως αντισυνταγματικής και παράνομης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αλλά δεν προχώρησε, προέβλεπε την διατήρηση των αυθαίρετων κτισμάτων που έχουν χτιστεί εντός δασών και συγκεκριμένα εντός οικιστικών πυκνώσεων για 25 χρόνια αντί για έως 40 που έλεγε η προηγούμενη ρύθμιση.
Παράλληλα, το ΥΠΕΝ τόνιζε πως ήταν σε απόλυτη συνάρτηση με την Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι προηγούμενες διατάξεις και έτσι, η ανάρτηση των δασικών χαρτών θα γινόταν και στα ιώδη περιγράμματα όπου είχαν εξαιρεθεί.
Για όσους πολίτες έχασαν την προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων εξαιτίας της εξαίρεσης από τους Δήμους θα είχαν τον χρόνο να τις κάνουν, ενώ η μπουλντόζα θα… έριχνε κτίσματα που έχουν χτιστεί σε περιοχές natura, δάση, αιγιαλό, εθνικών δρυμών κτλ.