Ανάληψη χρημάτων σε τράπεζα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Αν δεν αρχίσουν να βάζουν υπογραφές οι τραπεζίτες για ρυθμίσεις, τότε θα βαλτώσει η οικονομία.»

Με τη φράση αυτή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις  Γεωργιάδης  άνοιξε ένα από τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής  επιχειρηματικότητας και παράλληλα έθεσε θέμα αλλαγής του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό  δημοσίευμα του bankingnews, για κούρεμα του κεφαλαίου με νέα νομοθετική ρύθμιση.

Ανέφερε ότι το μοντέλο του εξωδικαστικού μηχανισμού μέχρι τώρα δεν λειτούργησε και διευκρίνισε ότι δεν θέλει να κάνει κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση – αλλά γεγονός είναι ότι μόλις 50 εταιρείες έφθασαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα ποινικής ασυλίας και διευκρίνισε πώς σχετική αναφορά του τις προηγούμενες ημέρες ήταν μία άστοχη και ατυχής έκφραση που δημιούργησε μία στρεβλή  εντύπωση, επισημαίνοντας  ότι  δεν υπάρχει ασυλία για κανέναν.

«Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να υπάρχει προστασία από κακόβουλες καταγγελίες προκειμένου να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων εκ μέρους των τραπεζών για το κούρεμα ή τη διαγραφή δανείων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε συνάντηση με δημοσιογράφους σημειώθηκε ότι για το θέμα γίνονται συναντήσεις με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και από την πλευρά  του υπουργείου συμμετέχει ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης – ο οποίος πρακτικά εκπροσωπεί δύο Υπουργεία: και το Ανάπτυξης, που έχει το θέμα του εξωδικαστικού, και το Οικονομικών, που έχει το θέμα των δανείων, τους χρέους και την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος.

Πάντως το μείζον πρόβλημα που οδηγεί τις πρωτοβουλίες τους υπουργείου, σύμφωνα με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, είναι να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και να δοθεί μια μικρή βοήθεια ώστε οι επιχειρήσεις που μπορούν να γίνουν βιώσιμες.