Κτίριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού στη Σταυρούπολη
Κτίριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού στη Σταυρούπολη
Κτίριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού στη ΣταυρούποληΠηγή Εικόνας: google maps

Επαναπροκηρύσσεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο διαγωνισμός για την απομάκρυνση και μεταφορά στο εξωτερικό των πέντε τόνων φυτοφαρμάκων, που βρίσκονται αποθηκευμένα εδώ και 14 χρόνια στο κτίριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού στη Σταυρούπολη.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε ματαιωθεί τον περασμένο Μάρτιο, καθώς υποβλήθηκαν από τις εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ελλιπή στοιχεία φακέλων στις προσφορές τους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σήμερα η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε την επαναπροκήρυξη ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού άνω των ορίων για την ανάδειξη αναδόχου του έργου.

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, εφόσον υπάρχει η εμπειρία της διαδικασίας μέχρι τώρα, το επόμενο χρονικό διάστημα θα κινηθούν με ταχύτητα οι διεργασίες, προκειμένου να «τρέξει» ο διαγωνισμός και να υπάρξει γρήγορα υποψήφιος ανάδοχος.

Το αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η απομάκρυνση φυτοφαρμάκων από τον τέταρτο όροφο του κτιρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επί της οδού Σοφοκλέους 34 στη Σταυρούπολη. Συγκεκριμένα θα απομακρυνθούν 403 μεταλλικά δοχεία με σακίδια φωσφορούχου αργιλίου, 188 χαλύβδινες φιάλες κενές και με περιεχόμενο υγροποιημένο αέριο υπό πίεση Βρωμιούχο Μεθύλιο, επτά πλαστικά δοχεία κενά και με περιεχόμενο 2,2-dichlorovinyl dimethyl phosphate (DDVP, diclorvos) και δύο μεταλλικά δοχεία κενά με πυρεθρίνη. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται η συλλογή, συσκευασία, σήμανση, μεταφορά και διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων και η έκδοση Πιστοποιητικού Παραλαβής και Ορθολογικής Διαχείρισης. 

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 300.000 ευρώ. 

Σημειώνεται ότι το κτίριο όπου βρίσκονται τα φυτοφάρμακα ανήκε στον πρώην Εθνικό Οργανισμό Καπνού και παραχωρήθηκε το 2005 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δωρεάν για 99 έτη στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα -γεωργικά φάρμακα- ανήκαν στον Εθνικό Οργανισμό Καπνού και δεν καταστράφηκαν, όπως προβλεπόταν. 

Από την πλευρά της Περιφέρειας έγιναν ενέργειες για την απόσυρσή τους από την εταιρεία που τα εισάγει, ώστε να μην καταβληθεί το κόστος της διαχείρισης αποβλήτων, κάτι που δεν ευοδώθηκε. Το 2002 με την εκκαθάριση του Οργανισμού Καπνού έγινε μια καταγραφή. Ακολούθησε νέα καταγραφή το 2012 και διαγωνιστική διαδικασία το 2015 κατά την οποία ελήφθησαν προσφορές.