Με ένα σπάνιο φαινόμενο έρχονται αντιμέτωποι τις τελευταίες ημέρες οι άνθρωποι της ΔΕΗ που βλέπουν περιπτώσεις εργαζομένων να ανακαλούν τις αιτήσεις που έχουν καταθέσει για συνταξιοδότηση.
Από τον Ιανουάριο ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων αγγίζει περίπου τα 700 άτομα και, σύμφωνα με τους ιθύνοντες, έως το τέλος του χρόνου αναμενόταν να αυξηθεί σε 1.000 άτομα.
Η απόφασή τους να προχωρήσουν σε ανάκληση των αιτημάτων τους οφείλεται στο νέο σενάριο για εθελούσιες αποχωρήσεις που βλέπει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες μετά και τις εξαγγελίες του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη για το πρόγραμμα διάσωσης της επιχείρησης.
Το κόστος του προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης είναι δύσκολο να υπολογιστεί, δεδομένου ότι τυχόν αποχωρήσεις εργαζομένων σήμερα μεταφράζονται σε 15.000 ευρώ αποζημίωση και άρα, προκειμένου να είναι επιτυχές το πρόγραμμα, θα πρέπει η εθελούσια αποχώρηση να έχει κάποιο επιπρόσθετο εισόδημα για τους εργαζόμενους.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν και οι εθελούσιες αποχωρήσεις 200 περίπου εργαζομένων πέρυσι.
Το κόστος αποχώρησής τους άγγιζε τα 400.000 ευρώ καθώς μεταφραζόταν σε 15.000 ευρώ αποζημίωση και 5.000 ευρώ επίπλεον κατ’ άτομο.
Το κόστος, κατά συνέπεια, για την εθελούσια αποχώρηση μεγαλύτερης μερίδας των εργαζομένων θα δημιουργούσε κόστη στα οποία η επιχείρηση θα δυσκολευόταν πολύ να ανταπεξέλθει οικονομικά.
Στα κόστη, εξάλλου, για το εργατικό δυναμικό θα πρέπει να προστεθεί και η ετήσια μισθοδοσία των εργαζομένων της επιχείρησης που πέρυσι διαμορφώθηκε περί τα 790 εκατ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το εργατικό δυναμικό που θα αποχωρήσει από τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση, θα πρέπει η διοίκηση να λάβει υπόψη το σχέδιο της McKinsey που μιλούσε για περίπου 2.000 εργαζομένους.
Το σημείο – κλειδί για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης είναι οι αποχωρήσαντες εργαζόμενοι να μην προέρχονται από το τεχνικό προσωπικό, που ξεπερνά τα δύο τρίτα της επιχείρησης, ή την εμπορία, αλλά από το υποστηρικτικό προσωπικό.
Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ανέρχονται περίπου σε 9.500 άτομα, εκ των οποίων υποστηρικτικό προσωπικό αποτελούν περίπου 2.000 άτομα.
Σε κάθε περίπτωση, την τελευταία φορά που ετέθη θέμα για τη μείωση του κόστους λειτουργίας της ΔΕΗ, οι διευθυντές των μονάδων της Μεγαλόπολης είχαν κάνει λόγο για έναν αριθμό περί τα 30%, ώστε η επιχείρηση να μπορέσει να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Σ’ αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η μείωση των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια που έχει οδηγήσει σε δυσανάλογα μεγάλο αριθμό εργαζομένων οι οποίοι κινούνται ηλικιακά γύρω στα 50 έτη σε σύγκριση με τους νεότερους και πολύ νεότερους εργαζόμενους της επιχείρησης.
Σε περίπτωση εφαρμογής ενός σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης, αυτό θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για το know – how των εργαζομένων και τη λειτουργικότητα του νέου σχήματος.