Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το πρόσφατο κύμα καύσωνα που έκανε επέλαση στην Ευρώπη κατευθύνεται τώρα προς την Γροιλανδία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να υποχωρήσει λόγω τήξης το στρώμα πάγου σε πάχος ρεκόρ, ενδεχομένως και κάτω από το επίπεδο του 2012.
Η Κλερ Νάλις, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ (WMO) δήλωσε ότι μάζες θερμού αέρα που προέρχονται απο την Βόρεια Αφρική ευθύνονται για τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σε πολλές χώρες της Ευρώπης και την συντριβή των ρεκόρ κατά 2, 3 και 4 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που χαρακτήρισε «τελείως απίστευτο», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ευρώπη
Θερμοκρασία ρεκόρ 41,8 βαθμών καταγράφηκε χθες Πέμπτη στο Μπεχέινιντεκ, στο βόρειο Βέλγιο, ανακοίνωσε ο Ντάβιντ Ντέχεναου, επικεφαλής της υπηρεσίας προβλέψεων στο Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο (IRM).
«Νέο πανεθνικό ρεκόρ στο Βέλγιο: 41,8 βαθμοί στο Μπεχέινιντεκ!», έγραψε στο Twitter ο αξιωματούχος αυτός σήμερα το πρωί. «Το ρεκόρ αυτό καταγράφηκε χθες» Πέμπτη, πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι θερμοκρασίες κυμαίνονταν χθες και προχθές γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου, αλλά σήμερα αναμένεται μια ελαφρά πτώση τους.
Στις Βρυξέλλες, σημείο αναφοράς του IRM, η θερμοκρασία έφτασε χθες τους 39,7 βαθμούς Κελσίου, η οποία αποτελεί ρεκόρ για την βελγική πρωτεύουσα.
Από το 1833 που άρχισε η καταμέτρηση των θερμοκρασιών στις Βρυξέλλες, ποτέ δεν έχει καταγραφεί τόσο υψηλή θερμοκρασία. Το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας (36,6 βαθμοί Κελσίου) είχε καταγραφεί στις 27 Ιουνίου του 1947.
Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών το IRM εξέδωσε προειδοποίηση για «κόκκινο» συναγερμό που ισχύει για σχεδόν όλο το Βέλγιο, πλην της ακτής, έως και σήμερα, με ενισχυμένα μέτρα πρόληψης.
Το ρεκόρ ζέστης καταρρίφθηκε και στο Λουξεμβούργο χθες Πέμπτη, με το θερμόμετρο να δείχνει 40,8 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας.