Ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την τελετή ανάληψης καθηκόντων Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Πηγή Εικόνας: Θοδωρής Καραουλάνης - theokar - economix.gr

Σε θέματα Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής εστίασε, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων, ο νέος υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, επιβεβαιώνοντας όσα είχε δηλώσει, ήδη από την τελετή παραλαβής – παράδοσης του υπουργείου, ότι το υπουργείο θα λειτουργήσει ως «μικρό ΥΠΕΞ» σε θέματα που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα εμβαθύνει τις στρατηγικές της συνέργειες προς τη Νοτιοανατολική και Παρευξείνια Ευρώπη, όπου και θα δοθεί έμφαση στην τετραμερή συνεργασία με Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Στα θέματα που αφορούν τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός δεσμεύτηκε σε εμπέδωση της περαιτέρω περιφερειακής συνεργασίας με της χώρες της Τριμερούς, Κύπρο και Ισραήλ, καθώς και με την Αίγυπτο. Σε κάθε περίπτωση, η σύσταση των πολυμερών συνεργασιών στην περιοχή γίνονται με την «ασπίδα» που προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και σε ρήξη με τα συμφέροντα που υπηρετεί στην ευρύτερη περιοχή η τουρκική πλευρά.

Επιβεβαιώνοντας τη σημασία του ρόλου του ΥΠΕΝ για θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Για εμάς η ενέργεια είναι και εξωτερική πολιτική καθώς επιδιώκουμε η Ελλάδα να αναδειχθεί σε πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας μέσα σε μία ασταθή περιοχή».

Προς αυτή τη κατεύθυνση, όρισε ως βασική στόχευση του ΥΠΕΝ τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας καθώς , όπως τόνισε, έχουμε πλήρη εξάρτηση από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες, οι οποίοι καλύπτουν πάνω από τα δύο τρίτα του ενεργειακού μας μείγματος.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι, με τη βοήθεια των ενεργειακών εταίρων, θα μεγιστοποιηθεί η διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων στην εισαγωγή των υδρογονανθράκων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος υπουργός ενέταξε τις εξής πρωτοβουλίες:

  • Η ολοκλήρωση του TAP και του πολύπαθου IGB.
  • Η προώθηση νέων υποδομών εισαγωγής LNG.
  • Ιδιωτικές επενδύσεις όπως η FSRU στην Αλεξανδρούπολη και η υποθαλάσσια δεξαμενή φυσικού αερίου στην Καβάλα.
  • Η προώθηση του IGI Poseidon.
  • Η υλοποίηση του αγωγού East Med και η επανεδραίωση της στρατηγικής μας συνεργασίας με τους παραδοσιακούς ενεργειακούς μας εισαγωγείς.

OI ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΑΙΑΤ

Ο νέος υπουργός Ενέργειας φαίνεται ότι, προς αυτή την κατεύθυνση, έχει και την ευμενή υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και προσωπικά του πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ. Σε συνέντευξή του, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη δήλωση του κ. Χατζηδάκη, κατά την τελετή παραλαβής – παράδοσης του υπουργείου, ότι θα κινηθεί ταχύτατα προς αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών. Ο κ. Πάιατ ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο για τις ΗΠΑ «διαμέσου του ΤΑΡ, της Ρεβιθούσας, του IGB, του FSRU και όλων των άλλων πραγμάτων στα οποία εργαζόμαστε μαζί κάθε μέρα».

Σημειώνεται πως στις αρχές Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί και η επίσκεψη του βοηθού υπουργού Φρανκ Φάνον που είναι ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ενέργεια και τους Φυσικούς Πόρους ώστε να εντατικοποιηθεί ο διάλογος με το ελληνικό ΥΠΕΝ.

Σε κάθε περίπτωση, Πάιατ και Χατζηδάκης συναντήθηκαν και στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist. Εκεί, οι δύο άνδρες είχαν συζητήσει αναφορικά με θέματα διμερούς ενδιαφέροντος στο πεδίο της ενέργειας. Μάλιστα, ο αμερικανός πρέσβης ανέφερε, μεταξύ άλλων, και τον κ. Χατζηδάκη ως μία εξαιρετική επιλογή για το υπουργείο Ενέργειας.