Θετικά δείγματα γραφής δίνει τα τελευταία 24ώρα η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, την πράσινη ανάπτυξη και την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ επέδειξε αρχικά σχετική ολιγωρία στο θέμα του περιβάλλοντος καθώς, κατά τη διάρκεια της τελετής παραλαβής – παράδοσης, δεν έγινε καμία σχετική αναφορά στην πράσινη ανάπτυξη και την ανάγκη προστασίας του πρασίνου. Υπό αυτές τις συνθήκες, άρχισαν να τίθενται τα πρώτα ερωτήματα για τις πρωτοβουλίες που θα δεσμευτεί να λάβει το αμέσως επόμενο διάστημα και τη στάση της επί του θέματος που, όπως δείχνει η ρητορική και οι συναντήσεις των τελευταίων ημερών, αρχίζει να μπαίνει σε σωστή ρότα.
Τα πρώτα σύννεφα ήρθε να απομακρύνει η συνάντηση του υπουργού Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, το απόγευμα της Παρασκευής με περιβαλλοντικές οργανώσεις. Παρουσία οργανώσεων, όπως η WWF Ελλάς, η Greenpeace και ο Αρκτούρος, ο υπουργός δεσμεύτηκε να συζητά μαζί τους κάθε δίμηνο για όλες τις εξελίξεις καθώς και για ακανθώδη ζητήματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία και την κλιματική αλλαγή. Ακόμη, ο υπουργός τόνισε ότι αντιμετωπίζει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ως συνεργάτες και επισήμανε πως δεν πρόκειται για θέμα πολιτικής ορθότητας αλλά για ένα ζήτημα που αφορά το μέλλον.
Προς την ίδια κατεύθυνση και με πιο συστηματικό λόγο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αρμόδιου για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμου Θωμά, από το βήμα της Βουλής. Στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, ο υφυπουργός δεσμεύτηκε για την ταχεία ανάπτυξη της αγοράς στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ενώ έθεσε ως πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης να ξεπεραστούν οι στόχοι διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα που έχει θέσει η Ε.Ε. Μάλιστα, ο υφυπουργός τόνισε ότι «ο Ελληνικός Οργανισμός για την Ενεργειακή Οικονομία προβλέπει δυνατότητα επενδύσεων ύψους 9-10 δισ. στις ΑΠΕ μέχρι το 2030».
Σε ό,τι αφορά τα αιολικά πάρκα, ο κ. Θωμάς διεμήνυσε πως «θα διαμορφώσουμε σαφές θεσμικό πλαίσιο για την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των παρόντων πάρκων ΑΠΕ» ενώ συμπλήρωσε πως «ξεκινάμε στρατηγική μελέτη ειδικού πλαισίου για αιολικά πάρκα off shore». «Η αποθήκευση ενέργειας, που μπορεί να μετατρέψει ενέργεια ΑΠΕ σε αποθηκεύσιμα καύσιμα, θα βρεθεί στην απόλυτη προτεραιότητα επενδυτικών και ερευνητικών κονδυλίων που διαχειριζόμαστε, εθνικά και κοινοτικά, όπως τα προγράμματα Horizon Europe», κατέληξε ο υφυπουργός.
Μάλιστα, δεν παρέλειψε να θέσει και έναν ξεκάθαρο άξονα για την ανάπτυξη της χώρας την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα τον οποίον, μάλιστα, χαρακτήρισε ως βασικό πυλώνα προς αυτή την κατεύθυνση. «Ο ενεργειακός και περιβαλλοντικός εξορθολογισμός δεν είναι πλέον πολυτέλεια, αλλά απαραίτητο στοιχείο κάθε σύγχρονης χώρας», συμπλήρωσε ο κ. Θωμάς.
Τέλος, ο υφυπουργός έκανε λόγο για μία Ελλάδα που έχει όραμα να διαδραματίσει ρόλο πρωταγωνιστή και νική στη μάχη με την κλιματική και τη διάσωση του πλανήτη μας ενώ σημείωσε πως «η εθνική ενεργειακή πολιτική μας, με πολυπληθείς δράσεις και καινοτομίες, θα εξασφαλίσει ενεργειακή ασφάλεια, ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη στους Έλληνες πολίτες».