Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗΠηγή Εικόνας: ΔΕΗ - flickr

Τη σωτηρία της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης έθεσε ως προτεραιότητά του στον τομέα της ενέργειας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων στη Βουλή.

Στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε τη ΔΕΗ από τη βέβαιη καταστροφή που την οδήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό θα γίνει χωρίς να επιβαρύνουμε τους καταναλωτές». Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση τον δικτύων και ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ ενώ τόνισε πως θα καταφύγει σε εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών, έτσι ώστε να μην κληθούν οι Έλληνες πολίτες να πληρώσουν εκείνοι τον λογαριασμό για τα χρέη της επιχείρησης.

Ο πρωθυπουργός δεν φοβήθηκε και μίλησε με ειλικρίνεια για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που φιλοδοξεί να προωθήσει η νέα κυβέρνηση ενώ τόνισε ότι, αφού ολοκληρωθεί η εξυγίανση της επιχείρησης, θα αναζητηθούν οι στρατηγικοί επενδυτές. «Όπως σώθηκε και αναπτύχθηκε ο ΟΤΕ, έτσι και η ΔΕΗ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι θα προχωρήσει, εν συνεχεία, και σε ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ.

Σε ό,τι αφορά την αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η Νέα Δημοκρατία δεν την είχε συμπεριλάβει στις προγραμματικές της δηλώσεις με το σενάριο να έρχεται στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα και αφότου το κυβερνών κόμμα ανέλαβε την εξουσία και συνειδητοποίησε το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη η επιχείρηση κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, είναι άξιο αναφοράς ότι το δίκτυο διανομής μήκους 238.000 χλμ. αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ και βρίσκεται υπό τη διαχείριση του ΔΕΔΔΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση, οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία αποκρατικοποίησεις του ΔΕΔΔΗΕ θα γνωστοποιηθούν το απόγευμα της Δευτέρας στις προγραμματικές δηλώσεις που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, προ μηνών, ο ΔΕΔΔΗΕ είχε πραγματοποιήσει μελέτη προς αυτή την κατεύθυνση που προέβλεπε τη σύσταση θυγατρικής από τη ΔΕΗ για να περιέλθει σ’ αυτήν το δίκτυο διανομής.

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ… ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ

Στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη απάντησε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που καταδίκασε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει τη δημιουργία κλίματος απαξίωσης και στη συνέχεια να οδηγήσει στο ξεπούλημα της ΔΕΗ. «Το 2010 – 2014, εκτοξεύτηκαν οι τιμές του ρεύματος κατά 60% και ο δανεισμός της επιχείρησης στα 5 δις. ευρώ», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο πώλησης ακυρώθηκε, οι τιμές ρεύματος μειώθηκαν κατά 12%, η ενεργειακή φτώχεια άρχισε να υποχωρεί και δρομολογήθηκε φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων στις ΑΠΕ.

«Σήμερα, οι ίδιοι που ευθύνονται για τις δυσκολίες της εταιρείας, εμφανίζονται ως κατήγοροι και σωτήρες» επισήμανε ο κ. Τσίπρας που θεώρησε… συγκυριακά όσα γίνονται στη ΔΕΗ. «Αυτό ήταν το σχέδιό σας από το 2012 -14. Προχωράτε στην πλήρη αποκρατικοποίησή της», τόνισε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «Η ενέργεια είναι βασικό δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και σας λέμε να μη διανοηθείτε να φέρετε νέα βάρη».

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ «ΜΠΑΛΩΘΙΕΣ»

Τις πρώτες μπαλωθιές, προτού καν ανακοινωθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και το σχέδιό της για τη «σωτηρία της ΔΕΗ, έριξαν οι εργαζόμενοι της ΓΕΝΟΠ και η διοίκηση του υπουργείου Ενέργειας.

Η συνάντηση που διεξήχθη ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε αποδείξει περίτρανα ότι υπάρχει ξεκάθαρη διαφωνία ανάμεσά τους. Ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, είχε τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που οδήγησε στην απαξίωση της επιχείρησης τα τελευταία χρόνια ενώ δεσμεύτηκε πως οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν θα βρεθούν στον δρόμο, όπως ακριβώς δεν είχαν βρεθεί και όταν έγινε η αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής από τον ίδιο.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης υπεραμύνθηκε, σε συνέντευξή του, των προσπαθειών των εργαζομένων τονίζοντας πως «το συνδικάτο δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα και έδινε πάντα τη μάχη για να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες και μεροκάματα από τους εργαζομένους». Έκανε λόγο ακόμη για προσπάθεια απαξίωσης της επιχείρησης από τη νέα διοίκηση του ΥΠΕΝ την οποία κατηγόρησε ότι επιχειρεί να την ξεπουλήσει ενώ συμπλήρωσε πως «η εταιρεία δεν είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης». Ο κ. Αδαμίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων ρίχνοντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση και τη στάση της απέναντι στους εργαζόμενους.

Απευθυνόμενος πάντως στους εργαζόμενους της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ο υπουργός τους κάλεσε να μην ανέβουν στα κάγκελα καθώς θα χρειαστεί να κατέβουν πολύ γρήγορα υπό την έννοια, όπως ξεκαθάρισε, ότι η πολιτική που θα τηρήσει η κυβέρνηση δεν θα αφήσει περιθώριο διαμαρτυρίας καθώς δεν υπάρχει ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε απολύσεις εργαζομένων. Τέλος, ο υπουργός επανέλαβε ότι, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει η πολυτέλεια για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη ΔΕΗ.