Λουκέτο σε 8 βυρσοδεψεία στη Σίνδο Θεσσαλονίκης έβαλε χθες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διότι δεν πλήρωναν το διαχειριστή της βιομηχανικής ζώνης για το βιολογικό καθαρισμό.
Η αρμόδια υπάλληλος της Περιφέρειας θυροκόλλησε τη σχετική απόφαση σφραγίσματος των επιχειρήσεων κατεβάζοντας το διακόπτη ρεύματος για χρέη προς την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.
Στο ενδεχόμενο που οι ιδιοκτήτες των μονάδων δεν εφαρμόσουν την απόφαση και θέσουν σε λειτουργία τις μονάδες, θα πρόκειται για ποινικό αδίκημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε καταγγελία στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή της Θεσσαλονίκης στην περίπτωση που οι μονάδες συνεχίσουν τη λειτουργία τους ρυπαίνοντας το περιβάλλον.
Η συνολική οφειλή των βυρσοδεψών ανέρχεται στα 9,2 εκατ. ευρώ και προέρχονται από συσσωρευμένες οφειλές από το 2008.
Τα τελευταία δέκα χρόνια οι επιχειρηματίες διαφωνούσαν με τα τιμολόγια που χρέωνε η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. η οποία όμως δικαιώθηκε από τη Δικαιοσύνη και πλέον οι οικονομικές της απαιτήσεις έχουν επισφραγιστεί με δικαστικές αποφάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας από τους 8 βυρσοδέψες που σφραγίστηκε η επιχείρησή τους, δεν αναζήτησε τη λύση του διακανονισμού της οφειλής, που κατά μέσο όρο ανέρχεται στο 1 εκατ ευρώ και αφορά την τελευταία 10ετία.
Το βασικό επιχείρημα των βυρσοδεψών και η άρνησή τους να πληρώσουν το διαχειριστή είναι η διαφωνία τους στο τιμολόγιο χρεώσεων που κατέπεσε στη Δικαιοσύνη.
Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΙ.ΒΙ.ΠΕ κ Πέτρος Μαντάς υποστηρίζει ότι η εξέλιξη είναι αρνητική για τον κλάδο των βυρσοδεψών και θα οδηγήσει στην απόλυση 100 εργαζόμενων.
Το χειρότερο είναι ότι θα σταματήσει η επεξεργασία δερμάτων δημιουργώντας αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στη βιομηχανία δερμάτων.
Ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΙ.ΒΙ.ΠΕ εκτιμά ότι θα πληγούν και οι κτηνοτρόφοι καθώς θα χάσουν μέρος της αξίας από τα δέρματα από την πώληση των ζώων που πάνε στα σφαγεία.
Θεωρεί ως δεδομένο ότι η παύση εργασιών των βυρσοδεψείων θα επιφέρει ανατιμήσεις στο ελληνικό κρέας, καθώς το δέρμα ήταν μέρος της συνολικής αξίας που ελάμβανε ο κτηνοτρόφος.
Ο Σύνδεσμος των Επιχειρήσεων αναζητεί μια λύση στο πρόβλημα και κυρίως ποιος θα αναλάβει το κόστος, καθώς οι επιχειρηματίες δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους.