Η Αθήνα από ψηλά
Η Αθήνα από ψηλά
Η Αθήνα από ψηλάΠηγή Εικόνας: jimmy teoh στο pexels

Εκτός χρονοδιαγράμματος βγαίνει η εφαρμογή του Περιουσιολόγιου και κατ’ επέκταση η διασταύρωση του με το Κτηματολόγιο.

Αν και η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδίαζε να εφαρμοστεί εντός του έτους, φαίνεται πως κάτι τέτοιο στην πράξη, δεν είναι εφικτό.

Έτσι, προσωρινά οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων «κερδίζουν» λίγο χρόνο από την αναμενόμενη σύνδεση των πολλαπλών ηλεκτρονικών συστημάτων, με τους μηχανικούς όμως να τονίζουν στο economix.gr, πως οι πολίτες σε κάθε περίπτωση πρέπει κατά την διαδικασία συλλογής δηλώσεων να καταθέσουν τα πλήρη στοιχεία, χωρίς… υπεκφυγές.

Όπως αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου, με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τα κτηματολογικά γραφεία που λειτουργούν ήδη σε περιοχές που έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο, φαίνεται ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει πλήρως την ακίνητη περιουσία τους.

Αυτό που επικαλούνται οι πολίτες στους τοπογράφους σχετικά με την απόκρυψη στοιχείων κατά την κτηματογράφηση, έχει να κάνει με τον φόβο να μην χάσουν το ακίνητο τους από κατασχέσεις τραπεζών ή από την εφορία.

Παράλληλα, μεγάλη μερίδα κόσμου φαίνεται πως δεν έχει προχωρήσει στην αποδοχή κληρονομιάς, της οποίας το κόστος είναι σημαντικό. Φυσικά, δεν λείπουν και οι ιδιοκτήτες που δηλώνουν λιγότερα τετραγωνικά, για να έχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ, αποφεύγοντας πρόσκαιρα τον «μεγάλο αδερφό».

Σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί, μέσα στο έτος θα έμπαινε σε εφαρμογή το Περιουσιολόγιο από το υπουργείο Οικονομικών και θα γινόταν η καταγραφή της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης όλων των φορολογούμενων.

Στα… σχέδια, ήταν να υπάρχει η δυνατότητα να  διασταυρωθούν  τα στοιχεία των ακινήτων που δηλώνονται στο Ε9, στο Κτηματολόγιο, στα αυθαίρετα, στο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών άδειών της πολεοδομίας, στους δασικούς χάρτες  κ.α..

Μάλιστα, προβλεπόταν ότι ο πέλεκυς θα είναι βαρύς για όσους εντοπιστούν από τις φορολογικές αρχές να μην έχουν εμφανίσει τα περιουσιακά τους στοιχεία, καθώς πέρα από τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ότι δεν δηλώνεται θα κατάσχεται.

Το παράδοξο όμως είναι ότι στο Κτηματολόγιο, δεν επιβάλλεται ο ιδιοκτήτης να δηλώσει την ιδιοκτησία του αλλά τα ιδιοκτησιακά του δικαιώματα επί της γης. «Η κτηματογράφηση επικεντρώνεται σε ιδιοκτησιακά ζητήματα και εμπράγματα δικαιώματα επί της γης ή των κτισμάτων ανεξαρτήτως τυχόν πολεοδομικών ή άλλων παραβάσεων. Η καταγραφή των κτισμάτων επί γεωτεμαχιων στα πλαίσια της κτηματογράφησης δεν αποτελεί τεκμήριο νομιμότητας αυτών ούτε προϋποθέτει την πολεοδομική ρύθμιση τους» σημειώνουν πηγές από το Κτηματολόγιο.

Με αυτά ως δεδομένα, το Περιουσιολόγιο όταν ξεκινήσει σε πρώτη φάση θα αντλήσει τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης των  8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα,  θα περιλαμβάνει κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, πισίνες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα σπίτια, καταθέσεις σε τράπεζες, ράβδους χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.

Υπενθυμίζεται, ότι εκτός απρόοπτου, φέτος αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυθαιρέτων καθώς είτε θα οδηγηθούν σε διαδικασία νομιμοποίησης, είτε θα κατεδαφιστούν κατόπιν καταγγελιών ή εντοπισμού τους από τους ελεγκτές δόμησης.

Με τα σημερινά δεδομένα, καταληκτική ημερομηνία για την υπαγωγή αυθαιρέτων είναι η 9η Νοεμβρίου όπου και λήγουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν με τον νόμο 4495/17.

Αυτή την στιγμή οι δηλώσεις αιθαιρέτων αγγίζουν το 1,5 εκατ. ενώ οι αυθαιρεσίες που εντοπίζονται μέσα σε ιδιοκτησίες εκτιμάται ότι είναι περισσότερες από 7,5 εκατ.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες οι οποίοι θέλουν να διασφαλίσουν την κατοικία τους θα πρέπει να προβούν σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, έτσι ώστε να μην μετατραπεί σε παγίδα για τους ίδιους το Κτηματολόγιο και το Περιουσιολόγιο.