«Πέρα βρέχει» για το 93% των Δήμων της χώρας καθώς αγνοούν την εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από τα έργα οδοφωτισμού.
Συνέπεια έιναι να σπαταλούν χιλιάδες Mwh χωρίς να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα φωτισμού για τους πολίτες τους, αφού η ΔΕΗ τους χρεώνει μόλις με 0,16 ευρώ την kwh και ο τελικός λογαριασμός πηγαίνει στους δημότες.
To economix.gr φέρνει στην δημοσιότητα την λίστα των δήμων που εφαρμόζουν τη νέα τεχνολογία οδοφωτισμού με led λαμπτήρες. Τα έργα γίνονται σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση και το ΚΑΠΕ που ελέγχει τις τεχνικές προδιαγραφές των έργων όπως και αν τηρούνται οι προδιαγραφές για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Από τους 325 Δήμους μόλις 9 Δήμοι έχουν υλοποιήσει έργα οδοφωτισμού και το συνολικό κόστος χρηματοδότησης ανήλθε στα 18.921,35 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ανάμεσα στους Δήμους που έσπευσαν να αξιοποιήσουν τα οφέλη του προγράμματος είναι οι Δήμοι Θερμαϊκού, Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης, Αλεξανδρούπολης, Έδεσσας , Θάσου, Ιάσμου, Νέας Ιωνίας, Λαμιέων , Λάρισας.
Στη λίστα για χρηματοδότηση και ολοκλήρωση των διαδικασιών είναι ακόμη 14 Δήμοι και αναμένεται τους επόμενους δύο μήνες να έχουν πέσει οι υπογραφές για τη χρηματοδότηση των έργων συνολικού ύψους 35.797.663,24 ευρώ.
Πρόκειται για τους Δήμους Αλίμου, Ξάνθης, Σητείας, Κερατσινίου Δραπετσώνας , Ηρακλείου Αττικής, Ιλίου, Ηλιούπολης , Σοφάδων, Πυλαίας Χορτιάτη, Καισαριανής, Σερρών, Φαρσάλων, Αγίων Αναργύρων Καματερού, και η Νέα Σμύρνη.
Συνολικά 23 Δήμοι σε σύνολο 325 κινητοποιήθηκαν για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες μέσα από την εξοικονόμηση ενέργειας.
Οι δήμοι που προχωρούν τα έργα οδοφωτισμού με βάση τη σύμβαση χρηματοδότησης είναι υποχρεωμένοι να μειώσουν τα τέλη υπηρεσίας προς τους δημότες καθώς τα έργα είναι ανταποδοτικά και τα οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας φθάνουν μέχρι τον πολίτη.
Για τους 302 Δήμους που ακόμη δεν έχουν κινητοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι απορίας άξιον γιατί καθυστερούν έργα σημαντικής αξίας για τους δημότες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι Δήμοι έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες ενεργειακής αναβάθμισης των πόλεων μέσω ΣΔΙΤ και η χρηματοδότηση γίνεται με ίδιους πόρους ή μέρος του κόστους το αναλαμβάνει ο ανάδοχος του έργου.
Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται και ο Δήμος Αθηνών που το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 65 εκατ. ευρώ.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει δώσει στη δημοσιότητα Τεχνική Οδηγία, δηλαδή ένα περίγραμμα τεχνικών προδιαγραφών των αντίστοιχων μελετών και έργων, που αποτελεί επί της ουσίας τον οδικό χάρτη για την υλοποίηση ενός έργου οδοφωτισμού.