Τους βασικούς άξονες του προγράμματος της κυβέρνησης για τις υποδομές παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στο συνέδριο του Economist, που διεξάγεται στην Αθήνα.
Ο κ. Καραμανλής, αφού πρώτα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι επενδύσεις στις υποδομές επιδρούν πολλαπλασιαστικά στην οικονομία, τόσο ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα όσο και δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης, επικεντρώθηκε κατά την τοποθέτησή του στις βασικές καινοτομίες και τα νέα εργαλεία, που φέρνει το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, με κεντρικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων έργων και τη μείωση του κόστους και του χρόνου ολοκλήρωσής τους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Έκανε λόγο για έργα της τάξης των 12 δισ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν 10 κατηγορίες έργων εθνικής προτεραιότητας και ότι ο στόχος είναι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% και των θέσεων εργασίας κατά 40.000.
Κάποια από αυτά είναι η ανεξάρτητη επαλήθευση μελετών σκοπιμότητας για ένταξη των έργων στον εθνικό σχεδιασμό, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών για τον τακτικό έλεγχο και τη συντήρησή τους, η επίβλεψη των δημοσίων έργων και από τον ιδιωτικό τομέα -ανάλογα τον τύπο του έργου και τη διαθεσιμότητα του Δημοσίου- τη διεύρυνση της συνεργασίας Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και τις «προτάσεις καινοτομίας», για την αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα όχι μόνο στην υλοποίηση αλλά και στον σχεδιασμό των έργων.
Τέλος, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση πιστεύει στην αναπτυξιακή διάσταση των έργων υποδομής και στον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ιδιωτικές επενδύσεις», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.