Συνάντηση Χατζηδάκη - Λακκοτρύπη
Συνάντηση Χατζηδάκη - Λακκοτρύπη

Σε ένα ευρύ μέτωπο υποχρεώσεων καλείται να ανταπεξέλθει, και μάλιστα πολύ γρήγορα, ο νέος υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, που εντός του καλοκαιριού θα πρέπει να κλείσει όλες τις τρύπες που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, με κυριότερη τη ΔΕΗ.

Το ενδιαφέρον, όμως, του νέου υπουργού δεν περιορίζεται μόνο στα αμιγώς τεχνοκρατικά κομμάτια του υπουργείου αλλά επεκτείνεται και στο κομμάτι της ενεργειακής διπλωματίας.

Ο ίδιος είχε δηλώσει, ήδη από την τελετή παραλαβής – παράδοσης, πως σε θέματα ενεργειακής διπλωματίας, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το υπουργείο Ενέργειας λειτουργεί «ως ένα μικρό υπουργείο Εξωτερικών».

Αυτή την τοποθέτησή του ήρθε να επιβεβαιώσει και κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στο συνέδριο του Economist όπου, αντί για τη ΔΕΗ, εστίασε το ενδιαφέρον του σε θέματα ενεργειακής διπλωματίας δείχνοντας ένα σαφές πρόσημο στις κινήσεις της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΝ.

Οι προθέσεις του δείχνουν πως επιδιώκει να χρήσει την Ελλάδα έναν στρατηγικό κόμβο περιφερειακής ανάπτυξης δίνοντας έμφαση στην προώθηση των εθνικών συμφερόντων σε συνεργασία με τις σύμμαχες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ονομαστικά στην Κύπρο και το Ισραήλ που, μαζί με την Ελλάδα συναπαρτίζουν την Τριμερή Σύνοδο, καθώς και στην Αίγυπτο, και φυσικά στις Ηνωμένες Πολιτείες που πολλάκις έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στις ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας και λειτουργούν ως εγγυητής της σταθερότητας της τριμερούς συμμαχίας.

«Δίνουμε έμφαση στην προώθηση των ΑΠΕ οριζόντια και των εναλλακτικών καυσίμων συνολικά και προχωρούμε δίνοντας έμφαση και στην συνεργασία που έχει διαμορφωθεί, ειδικά στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επενδύουμε στη συνεργασία μας με την Κύπρο, στη συνεργασία μας με το Ισραήλ, στη συνεργασία μας με τη Αίγυπτο, στη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τη θέση της στον χάρτη, για να ενισχυθεί γεωστρατηγικά και οικονομικά, με καταλύτη την ενέργεια και τις επενδύσεις που μπορεί να γίνουν στην ενέργεια, ωθώντας την ανάπτυξη και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας», σημείωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του.

Εξάλλου, την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Χατζηδάκης θα βρεθεί στο Κάιρο για το East Med Gas Forum όπου και θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του καθώς και με τους ΥΠΕΝ της Κύπρου, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Ιταλίας και της Ιορδανίας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη και στην επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες, στα αποθέματα σε πετρέλαιο και στην ολοκλήρωση διεθνών πρότζεκτ, όπως ο East Med, o TAP και ο IGB.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΙΑΤ – ΛΑΚΚΟΤΡΥΠΗ

Τις προθέσεις του νέου υπουργού αναδεικνύουν και οι επαφές που είχε, στο πλαίσιο του συνεδρίου, τόσο με τον αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, όσο και με τον κύπριο υπουργό Ενέργειας, Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. Γιώργο Λακκοτρύπη.

Με τον δραστήριο αμερικανό πρέσβη συζήτησε για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος ενώ οι δύο άνδρες εστίασαν το ενδιαφέρον τους στους κοινούς ενεργειακούς στόχους των δύο χωρών στην ευρύτερη περιοχή αλλά και τον αγωγό ΤΑΡ. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της δικής του τοποθέτησης, ο αμερικανός πρέσβης επισήμανε ότι η κατάσταση στην ενέργεια δείχνει τον δρόμο ενώ συμπλήρωσε πως η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που, το 2014, ως κυβέρνηση έθεσε τις βάσεις για τον ΤΑΡ.

Η αναφορά του αμερικανού πρέσβη στη συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ μόνο τυχαία δεν θεωρείται καθώς, όλο το προηγούμενο διάστημα, η αμερικανική πλευρά άφηνε να εννοηθεί ότι ο κ. Πάιατ θα θέσει από το πάνελ του συνεδρίου τους τομείς της διμερούς συνεργασίας που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της αμερικανικής ηγεσίας.

Τέλος, στη συνάντησή του με τον κύπριο ομόλογό του, ο κ. Χατζηδάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει για την επικείμενη σύνοδο του Καΐρου και τη μετεξέλιξη του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου σε διεθνή οργανισμό, την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.