Κρίσιμες συναντήσεις και αποφάσεις αναφορικά με το μέλλον τις ΔΕΗ αλλά και τις υπόλοιπες εκκρεμότητες που άφησε ως «φέσι» η προηγούμενη κυβέρνηση αναμένεται να πραγματοποιήσει εντός της ημέρας ο νέος ΥΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης θα συναντηθεί σήμερα 16 Ιουλίου με κλιμάκια των θεσμών σε μία προσπάθεια να εξευρεθεί νέα λύση για τη λιγνιτική αποεπένδυση της ΔΕΗ. Ο διαγωνισμός οδηγήθηκε προχθές, εκ νέου, σε ναυάγιο καθώς οι επενδυτές δεν έδειξαν ενδιαφέρον. Όπως σημείωναν όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν υπήρξαν αλλαγές σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό που να τροποποιούν την αξία των μονάδων και να ενεργοποιούν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Σημειώνεται πως η πώληση των μονάδων επιβλήθηκε σε εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ερμηνεύουν την αποτυχία του διαγωνισμού ως μία ακόμη αποτυχία της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΕΝ που οδήγησε στην απαξίωση της διαδικασίας και εν γένει της ΔΕΗ. Εξάλλου, ο νέος υπουργός έχει αναλάβει προσωπικά τον φάκελο για την υπόθεση της ΔΕΗ ενώ αναμένεται σήμερα να εξετάσει από κοινού με τους θεσμούς τις ενδεχόμενες λύσεις ώστε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και οι δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς.
Σε ό,τι αφορά τις σκέψεις του κ. Χατζηδάκη για την επίλυση των προβλημάτων της επιχείρησης, ο ίδιος και το επιτελείο του κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Οι προθέσεις για τη στρατηγική στόχευση της νέας διοίκησης του ΥΠΕΝ αναφορικά με τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτροδότησης θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός στο προσεχές διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο για τη σωτηρία της επιχείρησης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί καθώς η νέα διοίκηση βρίσκει διαρκώς καινούργια προβλήματα στη λειτουργία της επιχείρησης.
Η νέα διοίκηση του ΥΠΕΝ έχει εντοπίσει σωρεία προβλημάτων στην επιχείρηση με το κυριότερο να αφορά τη θυγατρική της ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται συνεχή προβλήματα στο δίκτυο διανομής αναφορικά με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ρεύματος αλλά και τις διαρκείς διακοπές. Τα προβλήματα φαίνεται να διαπνέουν και τις ποιοτικές αναλογίες στο προσωπικό της επιχείρησης καθώς από τα 6.445 άτομα που στελεχώνουν το δίκτυο, μόλις 2.142 είναι τεχνίτες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά σε πολλές περιπτώσεις. Σημειώνεται πως οι τεχνίτες θα πρέπει να έχουν υπό τον έλεγχό τους 7,5 εκατ. παροχές.
Στα προβλήματα της επιχείρησης θα πρέπει ακόμη να προστεθούν οι μονάδες παραγωγής που προστέθηκαν πριν από σαράντα ή, ακόμη, και πενήντα χρόνια. Οι περισσότερες θεωρούνται αντιοικονομικές και ρυπογόνες. Η πρώτη απογραφή επιβεβαίωσε ακόμη και τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών καθώς η μέση διάρκεια για τη διακοπή ρεύματος, ενώ ήταν στα 98 λεπτά ανά πελάτη κατά μέσο όρο, πλέον έχει αυξηθεί στα 119 λεπτά.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
Παράλληλα, σήμερα στις 17:00, ο υπουργός θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ προκειμένου να ενημερώσει κι επίσημα τους εργαζόμενους της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης για το μέλλον της. Η συνάντησή τους προέκυψε κατόπιν αιτήματος της ΓΕΝΟΠ αμέσως μετά τις εκλογές που, σε σχετική ανακοίνωσή της, ζητούσε να ενημερωθεί για όλες τις εξελίξεις δεδομένης και της κρισιμότητας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση.
«Είναι αστεία πράγματα να λέγονται από το στόμα ενός υπουργού ότι η ΔΕΗ δεν έχει χρήματα να αγοράσει ούτε κολόνες» τόνιζε χθες ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, ανεβάζοντας τους τόνους ενόψει της σημερινής συνάντησης με τον υπουργό για να συμπληρώσει πως η διοίκηση του ΥΠΕΝ επιδιώκει την απαξίωση της επιχείρησης στη συνείδηση του ελληνικού λαού προκειμένου να προχωρήσει ευκολότερα σε πώλησή της.
Στο μεταξύ, οι διοικήσεις σε ΓΕΝΟΠ και ΔΕΗ έφτασαν σε σύγκλιση των απόψεών τους για το θέμα του συστήματος αξιολόγησης που, όπως σχολίαζαν οι εργαζόμενοι, θα φέρει επιπτώσεις στον εργασιακό βίο τους. Κατόπιν διαδοχικών συναντήσεων αλλά και προσφυγών, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε ένα σύστημα που, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ανοίγει τον δρόμο για την απρόσκοπτη χορήγηση των κλιμακίων και βελτιώνει την ένταξη των νεοπροσλαμβανόμενων.