Οι συμβάσεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι σημαντικό κομμάτι στο οποίο θα δώσει έμφαση η κυβέρνηση για να προσελκύσει επενδυτές, κυρίως από το εξωτερικό, ενώ το διαφορετικό μοντέλο διοίκησης του κράτους θα βοηθήσει να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Αυτό σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Economist στο Λαγονήσι, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά έργα τα οποία θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια και συμπλήρωσε ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για το Ελληνικό.
Ο υφυπουργός σημείωσε ότι η ανάπτυξη χρειάζεται διάφορες μορφές χρηματοδότησης, ενώ πρόσθεσε ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της PriceWaterhouseCoopers, οι επενδυτικές μας ανάγκες, σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, προκειμένου να μπορέσει να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία με υγιή και διατηρήσιμο ρυθμό, ανέρχονται στα 270 δις ευρώ για την επόμενη 5ετία.
«Τα όπλα για να φτάσουν σε διπλάσιο ποσοστό, από αυτό που έχουμε σήμερα, οι επενδύσεις είναι: το προγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το ΕΣΠΑ οι άμεσες ξένες επενδύσεις και τα διάφορα διεθνή και ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και από αυτά πρέπει να κάνουμε σωστό μείγμα και επιλογή ώστε να γίνει η καλύτερη μόχλευση» είπε ο υφυπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Νικος Ματζούφας ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ σημείωσε ότι η χώρα μας κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως μεταξύ 130 χωρών στα έργα ΣΔΙΤ και το πλαίσιο που έχει τεθεί είναι μια πολύ καλή βάση για το μέλλον…
Ο Αναστάσιος Καλλιτζάντζης διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελλάκτωρ, είπε ότι οι δημόσιες επενδύσεις ήταν πάντα το μεγάλο θύμα των πρωτογενών πλεόνασμάτων σε αυτή τη χώρα και συνέχισε λέγοντας ότι ο στόχος πρέπει να είναι η επαναφορά δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στα παλιά τους επίπεδα. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ όταν βρέθηκαν μπροστά στην προοπτική ύφεσης ξεκίνησαν ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι: στην Ελλάδα περικόπτουν το προγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να δημιουργήσουμε υπερπλεονάσματα και να δώσουμε 50 ευρώ στους συνταξιούχους. Αλλά αυτά δεν γεννούν νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Αυτά τα 50 ευρώ που πράγματι λείπουν θα έρθουν από νέες επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Καλό είναι, συνέχισε ο ίδιος, να διορθώσουμε τους θεσμούς αλλά να μην ασχολούμαστε μόνο με αυτό διότι το βασικό είναι να να στηθεί το προγραμμα δημοσίων επενδύσεων. «Σήμερα δεν υπάρχει ταμειακή ευχέρεια αλλά αν για κάθε δυο ευρώ προσελκύσουμε 3 ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα μαζί αυτά θα προσελκύουν 4 ευρώ από μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς οπότε τότε θα αλλάξει το πλαίσιο» σημείωσε ο κ. Καλλιτζάνζης.
Ως παράδειγμα ανέφερε ότι τα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων είναι κολλημένα εδώ και χρόνια και είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη δυναμική που μπορεί να υπάρξει ενώ πρόσθεσε ότι «σήμερα το κλίμα είναι αυτό της απόλυτης δυσπιστίας για την ελληνική αγορά λόγω της ακύρωσης νόμιμων αδειών, ή των μονομερών παρεμβάσεων από τη Βουλή, λόγω καθυστερήσεων στην έναρξη των έργων όπως στο Ελληνικό κλπ οπότε ποιος θα ρισκάρει σε τέτοιο περιβάλλον. Πρέπει να χτιστεί η εμπιστοσύνη. Πρέπει επιτέλους η πολιτεία να σταθεί δίπλα μας κι εμείς είμαστε αυτοί που θα κάνουμε τη διεθνή επενδυτική κοινότητα να μας στηρίξει. Μεγάλο κομματι των μετόχων ελληνικών εταιρείων κατέχουν διεθνή φαντς αν αισθανθούν αυτοί εμπιστοσύνη τότε πολύ πιο γρήγορα θα έρθουν αποτελέσματα».
Δεν αισθανόμαστε άνετα με τις συμπεριφορές της πολιτείας, συνέχισε ο ίδιος και ανέφερε ως παράδειγμα ότι το 2017 και το 2018 κατέρρευσαν δυο γέφυρες στην Εγνατία ενώ υπάρχουν κι άλλες, όπως είπε και πρόσθεσε ότι η πολιτεία δεν έχει ανταποκριθεί στην ανάγκη στοιχείωδους συντήρησης των έργων που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία 50 χρόνια στη χώρα. «Αυτά τα τεχνικά έργα θα μπορούσαν να γίνουν με ΣΔΙΤ κι εκεί πιστεύω ότι αν το πλαίσιο είναι λογικό θα προσελκύσει επενδυτές διότι υπάρχουν έργα που μπορούν να ξεκινήσουν αύριο και αν είναι σωστές οι προτεραιότητες τότε πραγματικά κάτι θα αλλάξει και θα έρθουν πιο σύντομα θετικά αποτελέσματα».
Ο διευθύνων σύμβουλος του Growmore Group Ραχ Λάφκα ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά κεφάλαια στις διεθνείς αγορές έτοιμα για να επενδυθούν και ιδιατερη αναφορά έκανε ώστε να στραφεί η Ελλάδα στην ινδική οικονομία αλλά όπως είπε χρειάζεται ποιοτική πληροφόρηση προς την ινδική πλευράς ια τις ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν. Επίσης σχολίασε ότι στην Ελλάδα μπορεί να δημιουργηθεί χρηματιστήριο αναδυόμενων αγορών και ότι η χώρα μας μπορεί όπως ο Μαυρίκιος να καταστεί κέντρο για αναδυόμενες αγορές όπως η Αφρική. Επίσης όπως είπε ευκαιρίες προσφέρει η ψηφιακή οικονομία, τα κρυπτονομίσματα, η αξιοποίηση των νέων ταλαντόυχων αποφοίτων και οι επενδύσεις στην γαλάζια οικονομία.
Τέλος ο Πίτερ Βίνσεντς από το γκρουπ Henley and Partners σημείωσε: «είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, φυσικά πρόσωπα, που αναζητούν ευκαιρίες σε διάφορες αγορές του κόσμου και το Ελληνικό πρόγραμμα Χρυσής Βίζας είναι μια πολύ καλή βάση για να επενδυθούν κεφάλαια στην ελληνική αγορά.