Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗ
Ατμοηλεκτρικό Σταθμός Αγ. Δημητρίου - ΔΕΗΠηγή Εικόνας: ΔΕΗ - flickr

Σε ναυάγιο εξελίχθηκε, όπως ήταν προβλεπόμενο, η λιγνιτική αποεπένδυση της ΔΕΗ καθώς μέχρι χθες στις 12 το μεσημέρι δεν είχε κατατεθεί καμία προσφορά. Για τη συγκεκριμένη κατάληξη ενημέρωσε άτυπα η ΔΕΗ το ΥΠΕΝ και τα ΜΜΕ αργά χθες.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να κηρυχθεί και τυπικά άγονος κατόπιν σχετικής ενημέρωσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης την Πέμπτη.

Ακόμη, ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στον διαγωνισμό δεν υπάρχει ενώ στο τραπέζι έχουν αρχίσει να τίθενται νέες εναλλακτικές προτάσεις.

Το χαμηλό τίμημα δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών που, καθόλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, εξέφραζαν τις αμφιβολίες τους. Όπως είχε καταστεί σαφές, ακόμη και με αυτό το τίμημα η εταιρεία θα έβγαινε κερδισμένη καθώς θα υπήρχε εισροή χρημάτων στα ταμεία της ενώ θα είχε εν μέρει απαλλαχθεί και από μελλοντικές ζημίες. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2019, οι δύο εταιρείες (λιγνιτική Μεγαλόπολης και λιγνιτική Μελίτης) κατέγραψαν ζημίες που ξεπερνούσαν τα 30 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το VDR.

Τα οφέλη από την πώλησή τους για τη ΔΕΗ θα αφορούσαν, εκτός των άλλων, και στις μειώσεις σε παράπλευρα κόστη, όπως η βελτίωση του παραγωγικού αποτυπώματος της επιχείρησης και οι αγορές δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Μάλιστα, η αποεπένδυση των λιγνιτών σχετίζεται άμεσα και με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ καθώς θα οδηγούσε σε μείωση των δημοπρασιών του. Σημειώνεται πως η ΝΟΜΕ, σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2018, κόστισαν στη ΔΕΗ 223,8 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε καταστεί ξεκάθαρο από πλευράς επενδυτών πως δεν υφίστανται αλλαγές, σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό, που να τροποποιούν την αξία των μονάδων. Το SPA, όπως ανέφεραν οι επενδυτές, δεν ενσωμάτωσε προτάσεις που να αναδιαμορφώνουν την κατάσταση. Τις αμφιβολίες των επενδυτών συμπλήρωναν τόσο η έκρηξη τιμών στα δικαιώματα εκπομπής ρύπων όσο και θέματα που αφορούν το περιβάλλον της αγοράς εν γένει.

Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν πως η αποτυχία του διαγωνισμού οφείλεται εν μέρει και στην αδιαλλαξία της ΔΕΗ να προβεί σε υποχωρήσεις και τις δηλώσεις του πρώην προέδρου της, Μανόλη Παναγιωτάκη, που διαφωνούσε με όσους προεξοφλούσαν αποτυχία του διαγωνισμού θέτοντας ψηλά τον πήχη των προσδοκιών από πλευράς επιχείρησης. Τον περασμένο Φεβρουάριο, στον προηγούμενο διαγωνισμό, η ΔΕΗ είχε κάνει αποτίμηση περί τα 300 εκατ. ευρώ για τις δύο μονάδες ενώ, οι προσφορές που κατατέθηκαν, κρίθηκαν η μία έγκυρη (25 εκατ. ευρώ) για τη μονάδα της Μελίτης και η άλλη παράτυπη (103 εκατ. ευρώ) για Μελίτη και Μεγαλόπολη.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα του διαγωνισμού δεν εξέπληξε κανέναν ενώ στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαβουλεύσεις για την επόμενη ημέρα. Ο νέος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, που, μετά και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στην πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής του, έχει πάρει επάνω του όλο το χαρτοφυλάκιο για τη ΔΕΗ, αναμένεται να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο για τις δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης αναφορικά με τη συμμόρφωση της ΔΕΗ στην απόφαση για την αγορά λιγνίτη και στη δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού ώστε να έχουν όλοι ισότιμη πρόσβαση στην αγορά ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι η πώληση των μονάδων επιβλήθηκε σε εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται η νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει επαφές και με την Κομισιόν προκειμένου να βρεθεί ένα νέο μοντέλο για την τήρηση της απόφασης. Εντός της εβδομάδας, εξάλλου, θα βρεθούν στην Αθήνα οι επικεφαλής της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, και του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και κλιμάκια των θεσμών που θα επιθεωρήσουν τα «κενά» και τις εκκρεμότητες που αφήνει σε όλα τα υπουργεία η προηγούμενη κυβέρνηση και στις οποίες θα πρέπει να συμμορφωθεί άμεσα η ελληνική πλευρά.

Σχόλιο κύκλων του ΥΠΕΝ

«Η κατάληξη του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ δείχνει την κατάσταση απαξίωσης της επιχείρησης και τους λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια».

Αυτό επεσήμαναν κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέχεια της ενημέρωσης από τη ΔΕΗ, ότι δεν κατατέθηκε καμία προσφορά για την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας στο πλαίσιο του διαγωνισμού που έληξε σήμερα.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως όσοι χαρακτήριζαν  “πετράδια της ΔΕΗ” τις λιγνιτικές μονάδες, αποδεικνύεται ότι ήταν εκτός τόπου και χρόνου.

Το νέο πλαίσιο αναφορικά με τη ΔΕΗ, μετά τις χθεσινές εξελίξεις, αναμένεται να συζητηθεί σε επαφές που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες με εκπροσώπους των θεσμών ενώ οι άξονες της πολιτικής θα παρουσιαστούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός που έληξε χθες ήταν ο δεύτερος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και η πρώτη διαδικασία είχε αποβεί άκαρπη.