Το μουσείο Γκούγκενχαϊμ Νέας Υόρκης και άλλα επτά κτίρια του Αμερικανού Φρανκ Λόιντ Ράιτ, σύμβολα της “οργανικής αρχιτεκτονικής” του περιελήφθησαν στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, η οποία χαιρέτισε την “ισχυρή επίδρασή τους στην ανάπτυξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη”.
Τα κτίρια αυτά, που όλα σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν κατά το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα στις ΗΠΑ, “μαρτυρούν την ‘οργανική αρχιτεκτονική’ που επεξεργάστηκε ο Ράιτ, η οποία χαρακτηρίζεται κυρίως από έναν ανοικτό σχεδιασμό, μια σταδιακή εξάλειψη των ορίων μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού και την πρωτοφανή χρήση υλικών όπως το ατσάλι και το σκυρόδεμα”, υπογραμμίζει η Unesco.
Με τις διάσημες λευκές κούρμπες του, το μουσείο Γκούγκενχαϊμ Νέας Υόρκης εγκαινιάστηκε το 1959. Από το Ιλινόι, την Αριζόνα και το Ουισκόνσιν έως την Καλιφόρνια, ο κατάλογος συμπληρώνεται από επτά ακόμη κτίρια που σχεδιάστηκαν για να γίνουν ιδιωτικές κατοικίες –όπως το Σπίτι στον καταρράκτη (στο Μιλ Ραν της Πενσυλβάνια)– “χώροι λατρείας, εργασίας και ψυχαγωγίας”.
Τα 8 έργα που εντάχθηκαν, ως ενιαίο σύνολο, το 24ο στις ΗΠΑ στον κατάλογο της UNESCO, είναι:
- Fallingwater, Pennsylvania
- the Guggenheim Museum, in New York
- the Hollyhock House, Los Angeles
- the Jacobs House, Wisconsin
- the Robie House, Chicago
- Taliesin, Wisconsin
- Taliesin West, Arizona
- the Unity Temple, Illinois.
Τα έργα αυτά “είχαν ισχυρή επίδραση στην ανάπτυξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη”, υπογραμμίζει Unesco.
Η αμερικανική διπλωματία εξέφρασε ικανοποίηση για την εγγραφή από την Unesco ενός 24ου αμερικανικού τόπου στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς, του πρώτου στη σφαίρα της αρχιτεκτονικής. “Τα κτίρια αυτά δείχνουν την επιρροή που είχε ο Ράιτ (1867 – 1959) στην πορεία της αρχιτεκτονικής σε όλο τον κόσμο”, επισήμανε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σήμερα υπάρχουν περίπου 450 έργα αναγνωρισμένα από το Ίδρυμα Frank Lloyd Wright ως σχεδιασμένα από τον αρχιτέκτονα. Τα τελευταία 15 χρόνια, το Ίδρυμα Wright προσπάθησε να περιορίσει αυτή τη λίστα σε μόλις οκτώ κτίρια που αντιπροσωπεύουν το εύρος των έργων του με την ελπίδα ότι η αρχιτεκτονική δουλειά του Wright θα προστεθεί στο μητρώο της UNESCO για την Παγκόσμια Κληρονομιά.
Ο Ράιτ (1867-1959), προσπάθησε να βρει την αρμονία ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και το τοπίο γύρω του. Το Fallingwater είναι ίσως ένα από τα πιο εξαίσια παραδείγματα, καθώς δημιούργησε ένα σπίτι γύρω από τα φυσικά χαρακτηριστικά των δασών της Πενσυλβανίας και, όπως υποδηλώνει το όνομα του σπιτιού, έναν καταρράκτη. Τα έργα του πρωτοστάτησαν σε αυτό που θα γίνει το κίνημα της Σχολής Prairie στην αρχιτεκτονική. Σχεδίασε σπίτια, εκκλησίες, ξενοδοχεία, μουσεία και πολλές άλλες δομές. Σε πολλές περιπτώσεις, σχεδίασε επίσης το εσωτερικό των δομών του για να εξασφαλίσει ότι κάθε στοιχείο έρχεται σε ευθυγράμμιση με το όραμά του. Επιπλέον, ο Wright ήταν διακεκριμένος συγγραφέας και έδωσε διαλέξεις στον τομέα του.
Σε μια συνέντευξη στο NPR, ο Stuart Graff, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Wright, εξήγησε ότι ο Wright «ήθελε να σπάσει το κουτί της ιστορικής αρχιτεκτονικής και να μας ανοίξει σε έναν καλύτερο, διαφορετικό και πιο ελεύθερο τρόπο ζωής. Και το νιώθουμε ακόμα και σήμερα. Το αισθανόμαστε στα σπίτια μας και στις πόλεις μας. Το αισθανόμαστε στη σχέση μας με το τοπίο». Όταν ανακοινώθηκε ότι ο Ράιτ επιλέχθηκε για τη φετινή προσθήκη στις περιοχές παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ο Graff δήλωσε ότι αισθάνθηκε ικανοποιημένος γιατί τελικά, μεγάλο μέρος της σκέψης του Ράιτ εξακολουθεί να αντηχεί στον κόσμο της αρχιτεκτονικής σήμερα.