Επιμένει ο πρών ΑνΥΠΕΝ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και το ίδιο το κόμμα (και τα ΜΜΕ που επένδυσαν στο θέμα) σε ένα μέρος των αρχικών ισχυρισμών τους για το θέμα της επένδυσης του Ελληνικού και το ρόλο που έχει σήμερα ο καθηγητής Χωροταξίας Δημήτρης Οικονόμου.
Θυμίζουμε ότι το economix. gr ανέδειξε τα πραγματικά προβλήματα της τοποθέτησης του ΣΥΡΙΖΑ που έπαιξε στα περισσότερα ΜΜΕ ως «ασυμβίβαστο» του νέου Υφυπουργού Χωροταξίας Δημήτρη Οικονόμου.
«Τάπα» Οικονόμου σε Φάμελλο για Ελληνικό – «εγώ δεν είμαι άεργος» και άλλα πολλά!
Είχε προηγηθεί επίσημη τοποθέτηση του κ. Φάμελλου, για θέμα μου ανέδειξε η ιστοσελίδα documentonews.gr
Σε νέα του συνέντευξη σήμερα Σάββατο 13 Ιουλίου στους Γιώργο Παγάνη και Αναστασία Γιάμαλη στον RealFM, ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε αρχικά έναν ελιγμό που προκάλεσε ενδιαφέρον. Σε ερώτηση για τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για σύνδεση επιχειρηματικών συμφερόντων με τη ΝΔ, επέλεξε να μην πει ούτε μία κουβέντα για τη σχέση Δημήτρη Οικονόμου με τη Lamda Development και το νέο του ρόλο ως υφυπουργού. Κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο ό,τι ξέχασε…
Αντίθετα, επέλεξε να κάνει γενικές αναφορές και να εστιάσει στο ότι ο νυν αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος ήταν μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, αναρωτώμενος ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην προσφυγή του ΣΕΒ στο ΣτΕ για ακύρωση διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.
Ακολούθως όμως οι δημοσιογράφοι της εκπομπής επανήλθαν ειδικά στο θέμα του Ελληνικού. Και εκεί ο κ. Φάμμελος πάλι δεν αναφέρθηκε στο θέμα του κ. Οικονόμου που ο ίδιος ανέδειξε. Επέλεξε να αναλύσει για το με πόση επιμέλεια προώθησε την υπόθεση της επένδυσης στο Ελληνικό η προηγούμενη κυβέρνηση. Και μάλιστα αναφέρθηκε σε «χρόνο ρεκόρ» για τις αδειοδοτήσεις της επένδυσης από το ΥΠΕΝ, προκαλώντας την έκπληξη των δημοσιογράφων… «Μήπως είναι υπερβολή να μιλάτε για ρεκόρ όταν η επένδυση κάθεται τέσσερα χρόνια, ερώτησαν. Οκτώ χρόνια κάθεται η επένδυση, ήταν η απάντηση καΙ ανέλυσε εν συντομία το πως είδε ο ίδιος το ιστορικό της επένδυσης. Αλλά επέμεινε ότι η υπόθεση είναι τελειωμένη αδειοδοτικά από το 2018. Σημειώνουμε ότι αυτό δεν ισχύει πραγματικά, καθώς κάθε μέρος του έργου υπόκειται σε αδειοδότηση. Όπως αποκάλυψε το economix, η τελευταία ΚΥΑ που εκδόθηκε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές (και όχι το… 2018) περιλαμβάνει στο Α μέρος πολεοδομικούς όρους και στο Β, εκτεταμένο ημέρος σχεδόν 40 σελίδων, τους περιβαλλοντικούς όρους της ανάπτυξης…
Ελληνικό: ΑΥΤΟ είναι ολόκληρο το ΦΕΚ με την ΚΥΑ οργάνωσης του χώρου και τους περιβαλλοντικούς όρους
Αλλαγή στάσης
Κάπου εκεί οι συνάδελφοι επέλεξαν να επαναφέρουν το θέμα συμφερόντων και η Αναστασία Γιάμαλη ερώτησε τον κ. Φάμελλο ειδικά για το θέμα Οικονόμου κλπ.
Και ήρθε η πρώτη «διόρθωση στάσης»…
Ο κ. Φάμελλος είπε ότι ποτέ ο ίδιος ή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβήτησε την επιστημονική ή επαγγελματική επάρκεια του κ. Οικονόμου ούτε έθεσε θέμα για τις ενασχολήσεις του κ. Οικονόμου!
Διευκρίνησε μάλιστα ρητώς ότι ποτέ δεν μίλησαν για κάτι παράνομο…
Και διάνθισε την αλλαγή στάσης με το επιχείρημα ότι το ζήτημα που τίθεται είναι «ηθικό» και αφορά όχι τον κ. Οικονόμου αλλά τον κ. Μητσοτάκη και το πως κάνει τις επιλογές του!
Αναφέρθηκε μάλιστα στο πως θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση υπέρ του δημοσίου με υφυπουργό για τη χωροταξία να ήταν μέχρι πρότινος από την άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης…
Αλλά ο κ. Φάμελλος ξέχασε ξανά – και οι δημοσιογράφοι που του έκαναν ερωτήσεις δεν είναι του περιβαλλοντικού ή οικονομικού ρεπορτάζ για να το γνωρίζουν – ότι ακριβώς την ίδια επιλογή έκανε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα επί των ημερών του στο ΥΠΕΝ, όπως αποκάλυψε το economix.
Καυτά ερωτηματικά
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέθεσε στον καθηγητή κ. Οικονόμου, μετά από διαγωνισμό και αφού εξέτασε εναλλακτικές προσφορές, τη σύνταξη του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό. Αν η κυβέρνηση είχε πρόβλημα με τους συμβούλους της LAMDA DEVELOPMENT – και όχι υπαλλήλους όπως ανέφερε λανθασμένα ο κ. Φάμελλος για τον κ. Οικονόμου – γιατί ανέθεσε το βασικό εργαλείο διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος (το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο) στον χώρο του Τουρισμού σε έναν άνθρωπο που είχε σχέση με την μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στη χώρα;
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πίστευε ότι υπάρχουν τέτοιες διασυνδέσεις, γιατί έκανε αυτή την επιλογή;
Ποιος θα κέρδιζε, αν ισχύουν οι κατηγορίες Φάμελλου, από προνομιακές αναφορές στο κείμενο του Ειδικού Χωροταξικού, που περιλαμβάνει και Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αποκλειστικής αρμοδιότητας τότε του κ. Φάμελλου;
Και αν τα πίστευε αυτά τότε και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν υπήρχε τέτοιος όρος ασυμβίβαστου στον σχετικό διαγωνισμό, ποιος έχει και την πολιτική και την νομική ευθύνη;
Και κάτι ακόμη, ίσως σχετικό, που έχει κάνει εντύπωση στο ρεπορτάζ: λίγο πριν τις εκλογές εταιρεία επισήμως – και μητροπολίτης ανεπισήμως – διέδιδαν ότι συγκεκριμένες αποφάσεις του, εποπτευόμενου από το ΥΠΕΝ, Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης – ΕΟΑΝ, μπορεί να είχαν σχέση με προηγούμενες, προ πολιτικής, επαγγελματικές δραστηριότητες του κ. Φάμελλου.
Αλλά κανείς δεν έθεσε επισήμως ποτέ για τον κ. Φάμελλο θέμα ότι ήταν ανήθικο ή ασυμβίβαστο να γίνει αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος, επειδή επαγγελματικά είχε ασχοληθεί με τα απόβλητα ή την ανακύκλωση.
Ίσα, ίσα, το αντίθετο. Και ο ίδιος επί χρόνια το ανέφερε με καμάρι. Τώρα τί άλλαξε;
Πως ξαφνικά οι μελετητικές δραστηριότητες ενός καθηγητή χωροταξίας που ανέλαβε Υφυπουργός δημιουργούν ασυμβίβαστο, όταν μέχρι πριν λίγες ημέρες οι επαγγελματικές δραστηριότητες ενός μηχανικού – περιβαλλοντολόγου που ήταν καθ’ύλην αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, δεν δημιούργησαν ποτέ θέμα ασυμβίβαστου; Και δεν υπάρχει το ζήτημα συγκεκριμένης εταιρείας, που τυχόν κάποιοι επικαλεστούν, σε σχέση με το Ελληνικό: συγκεκριμένες εταιρείες επέβλεπε και ο ΑνΥΠΕΝ εκ των αρμοδιοτήτων του.
Άλλη πτυχή από την αγορά
Πάντως κύκλοι της αγοράς σημείωναν στο economix ότι αν τα κόμματα καθιερώσουν τέτοια θέματα «ασυμβίβαστου» οι ήδη πολλοί λίγοι επιτυχημένοι επαγγελματικά που ασχολούνται με την πολιτική θα σταματήσουν εντελώς να ενδιαφέρονται. Παραδέχθηκαν ωστόσο ότι η ειδική γνώση των θεμάτων «από μέσα» όταν αλλάζεις πλευρά σε μια διαπραγμάτευση μπορεί να δημιουργεί ζητήματα εσωτερικής πληροφόρησης, όπως συμβαίνει κατά κόρον στον ιδιωτικό τομέα σε περιπτώσεις μετακινήσεων στελεχών. Αλλά το αν αυτό θα είναι υπερ ή κατά του δημοσίου συμφέροντος, μένει να αποδειχθεί ανά περίπτωση. Και ουδείς δέχεται την επί της αρχής τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ ως «αντιπάλων» σε μια διαπραγμάτευση όπως το Ελληνικό στο οποίο οι δύο πλευρές θα έπρεπε να συμπεριφέρονται ως συνεργάτες…