Αίτημα ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης θα αποστείλει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αποκατάσταση των ζημιών στην Χαλκιδική, όπως γνωστοποίησε ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης.
Σημειώνεται ότι το αίτημα του υπουργείου πρέπει να υποβληθεί στην υπηρεσία εντός 12 εβδομάδων από την ημερομηνία της φυσικής καταστροφής, ήτοι μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2019.
Ωστόσο, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, το κόστος των ζημιών πρέπει να υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ της Περιφέρειας που επλήγη από το φυσικό φαινόμενο. Εν προκειμένω, για την Κεντρική Μακεδονία το ποσό αυτό πρέπει να ξεπερνά τα 357,75 εκ. ευρώ.
Συνεπώς, η παροχή οικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕ θα μπορεί να αξιολογηθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της αποτίμησης των καταστροφών.
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Στυλιανίδης, επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, τόνισε ότι ΕΕ «είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια αν χρειαστεί».
Η σκέψη μου είναι με τα θύματα & όλους όσους έχουν επηρεαστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη #Χαλκιδική #Ελλάδα 🇬🇷
Θερμά συλληπητήρια στις οικογένειες των νεκρών.
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις & η ΕΕ 🇪🇺είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια αν χρειαστεί.@EEAthina #EUprotects
— Christos Stylianides (@StylianidesEU) July 11, 2019
Τι δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης για την τραγωδία στη Χαλκιδική:
«Καταρχάς, να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες από την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε τη Χαλκιδική.
Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κινητοποιήθηκε άμεσα, δίνοντας σαφείς κατευθύνσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίσπευση της καταγραφής των ζημιών και την τεκμηρίωση του κόστους τους, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Κύρια ευθύνη μας είναι ο καθορισμός των αναγκών χρηματοδότησης για έργα αποκατάστασης ή ενέργειες ανακούφισης του τοπικών πληθυσμών, καθώς και η εκτίμηση της δυνατότητας κινητοποίησης αντίστοιχων χρηματοδοτικών μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στη δυνατότητα έγκαιρης και εμπρόθεσμης υποβολής αιτήματος ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης.
Το Υπουργείο βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κατοίκων της Κεντρικής Μακεδονίας και κινητοποιεί όλα τα διαθέσιμα εθνικά και ευρωπαϊκά μέσα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων».