Σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές αποκτούν οι δήμοι Πατρέων και Αγρινίου, μέσω της στρατηγικής βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που έχει εντάξει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020».
Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκαν στο πρόγραμμα πέντε έργα, συνολικού ύψους 600.000 ευρώ, τα οποία, σύμφωνα με την Περιφέρεια, πρόκειται να αναβαθμίσουν ψηφιακά και τις δύο πόλεις.
«Εφαρμογές που αναδεικνύουν τον θεματικό τουρισμό και έξυπνοι αισθητήρες για τη βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος στην Πάτρα, όπως επίσης τεχνολογίες που σχετίζονται με την κυκλοφορία και τις μετακινήσεις στο Αγρίνιο εισάγουν τους δύο δήμους στην ψηφιακή εποχή και τους εντάσσουν στον κύκλο των ευρωπαϊκών πόλεων που επενδύουν συστηματικά στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη μέσω σύγχρονων εργαλείων», ανέφερε ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, τονίζοντας ταυτόχρονα, «ότι γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, προοπτική που η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της».
Ειδικότερα, για το δήμο Πατρέων προβλέπονται δύο έργα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το πρώτο θα είναι έξυπνες εφαρμογές τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίας για την προώθηση του θεματικού τουρισμού που αναμένεται να προσφέρουν αποτελεσματική πλοήγηση των επισκεπτών και των πολιτών με παροχή πληροφοριών τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αξιοποιώντας παράλληλα υπηρεσίες που εκμεταλλεύονται χωρικά δεδομένα.
Το δεύτερο θα είναι η ανάπτυξη δικτύου έξυπνων αισθητήρων για τη βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος. Έτσι οι πολίτες θα μπορούν παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την ανάλυση των δεδομένων, σχετικά με την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, επίπεδα θορύβου, μόλυνση της ατμόσφαιρας, κ.α.
Όσον αφορά τον δήμο Αγρινίου, προβλέπονται τρία έργα. Το πρώτο θα είναι η εφαρμογή συστήματος διαχείρισης ελεγχόμενης στάθμευσης και πληροφόρησης. Το έργο που αφορά στην παρόδια στάθμευση των οχημάτων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους οδηγούς να δαπανούν λιγότερο χρόνο για την εύρεση μιας θέσης.
Το δεύτερο έργο είναι η εφαρμογή συστήματος διαχείρισης οχημάτων του δήμου Αγρινίου, για τη μείωση δαπανών που σχετίζονται με πόρους του, όπως τα καύσιμα, οι υπερωρίες, ο ανεφοδιασμός, οι συντηρήσεις των οχημάτων, τα δρομολόγια και η βέλτιστη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τέλος, το τρίτο έργο είναι η επέκταση και αναβάθμιση του συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών του δήμου Αγρινίου, που θα υποστηρίζεται από δωρεάν λογισμικά ανοιχτού κώδικα, με βασικό στόχο την δημιουργία διαδικτυακών υπηρεσιών προς τους πολίτες.