Το στίγμα για το σχεδιασμό που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση όσον αφορά τον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά τελετή παραλαβής του υπουργείου από τον προκάτοχό του Γ. Σταθάκη. Όπως τόνισε, θα ακολουθηθούν «οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές στη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα». Ας θυμηθούμε εν παρόδω, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση και κυρίως ο Γιάννης Τσιρώνης ως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ήταν κατά των ΣΔΙΤ ακόμη και όσων είχαν υπογραφεί.
Άμεσες λύσεις
Ωστόσο, όπως αναφέρουν στην αγορά, αυτό που προέχει, πλέον, είναι να δοθούν άμεσες λύσεις, καθώς, ιδίως, στην Αττική-υπολογίζεται ότι παράγει 2 εκατ. τόνους σκουπιδιών, ετησίως- το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων τείνει να αποτελέσει ωρολογιακή βόμβα.
Κι αυτό επειδή, με τα σημερινά δεδομένα ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Φυλή το 2020 δεν θα μπορεί να δεχτεί άλλα απορρίμματα, δηλαδή ούτε το ημίμετρο της δημιουργίας νέων κυττάρων θα είναι δυνατόν να «σώσει» την κατάσταση.
Όλα αυτά όταν, σύμφωνα με τους ειδικούς, το αναθεωρημένο -το 2016- Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα νέα έργα με ακριβή κοστολόγηση και χωροθέτηση, ούτε και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.
Υπενθυμίζεται ότι επί των ημερών του Γιάννη Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής είχε δρομολογηθεί η υλοποίηση τεσσάρων σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) σε Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα και Άνω Λιόσια.
Ωστόσο, τους διαγωνισμούς για τα συγκεκριμένα έργα, προϋπολογισμού της τάξης των 450 εκατ. ευρώ, ματαίωσε τον Δεκέμβριο του 2014, η διάδοχός του Ρένα Δούρου.
Πλέον, στην περιφέρεια Αττικής, όπου μόλις το 10% των απορριμμάτων ανακυκλώνεται, εξελίξεις στο κομβικό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναμένεται να υπάρξουν από 1η Σεπτεμβρίου, οπότε ο Γιώργος Πατούλης αναλαμβάνει καθήκοντα.
Ο νέος περιφερειάρχης Αττικής εκτός από τα ΣΔΙΤ, προκρίνει την υλοποίηση τοπικών σχεδίων διαχείρισης, το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και την έμφαση στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.
Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα
Σε αντίθεση με την Αττική, σημαντικός αριθμός περιφερειών, ανά την Ελλάδα, έχουν καταφέρει να λύσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών. Συνολικά, πέντε ΣΔΙΤ έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης. Ο λόγος για αυτά σε:
– Κοζάνη με ανάδοχο την Άκτωρ που διαθέτει δυναμικότητα 120.000 τόνους και προϋπολογισμό 49 εκατ. ευρώ
– Ήπειρο, που διαχειρίζεται η Αειφορική Ηπείρου, εταιρείας-μέλους του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, και την Περιφέρεια Ηπείρου. Έχει δυναμικότητα 105 χιλ. τόνων και προϋπολογισμό της τάξης των 52 εκατ. ευρώ.
– Σέρρες, με ανάδοχο την κοινοπραξία Intrakat-Αρχιρόδον- Envitec, προϋπολογισμού 36,2 εκατ. ευρώ και δυναμικότητας 63 χιλ. τόνων
-Ηλεία, που βρίσκεται στη φάση της κατασκευής με ανάδοχο την κοινοπραξία J&P Άβαξ – Μεσόγειος – ΑΑΓΗΣ και εκτιμώμενο χρόνο θέσης σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2020 (18 μήνες από την υπογραφή του ΣΔΙΤ, τον Μάρτιο του 2019) και
-Πελοπόννησο, το οποίο φαίνεται να βρίσκεται κοντά στη γραμμή εκκίνησης, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Το έργο είναι προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει δυναμικότητα 200 χιλ. τόνων.
Τέλος, η απελθούσα κυβέρνηση ενέκρινε και το πρώτο νησιωτικό ΣΔΙΤ απορριμμάτων, στη Ρόδο, που αποτελεί επένδυση συνολικού ύψους 44 εκατ. ευρώ.