Ο Κωστής Χατζηδάκης αναλαμβάνει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ο Κωστής Χατζηδάκης αναλαμβάνει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τον αντιπρόεδρο της ΔΕΗ και πρώτο σε σταυρούς βουλευτή στον βόρειο τομέα της Αθήνας, Κωστή Χατζηδάκη, εμπιστεύτηκε για το νευραλγικό πόστο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κωστής Χατζηδάκης θεωρείται εμβληματική φυσιογνωμία και γνώστης των προβλημάτων που αφορούν τον τομέα της ενέργειας αλλά και των ευρωπαϊκών θεμάτων από τις τρεις θητείες του ως ευρωβουλευτής.

Εκτός από αρμόδιος αντιπρόεδρος για τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος, ο κ. Χατζηδάκης διετέλεσε, κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, ο εισηγητής για τα προγράμματα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» και «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» επιδεικνύοντας ιδιαίτερη έμφαση στη στροφή της Ελλάδας προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ακόμη, κατά τη δεύτερη περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ήταν ο εμπνευστής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αφορούσε τον ανταγωνισμό και την προστασία του καταναλωτή.

Το όνομά του έχει συνδεθεί με την εξυγίανση του ΟΣΕ και της Ολυμπιακής, τη σύμβαση παραχώρησης για τα περιφερειακά αεροδρόμια και την επανεκκίνηση ολόκληρου του έργου για τους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους.

Η κατεύθυνση των νομοσχεδίων που έχει καταθέσει μέχρι σήμερα κινούνταν με σαφή γνώμονα το άνοιγμα των αγορών και την προσέλκυση κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία. Στο ίδιο μοτίβο αναμένεται να κινηθεί και για τα νέα του καθήκοντα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως έχει γράψει το economix.gr, η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία σειρά προβλημάτων, παραλήψεων και λανθασμένων χειρισμών της προηγούμενης κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας προκειμένου να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» και να επιστρέψουν οι κρατικές εταιρείες σε βιώσιμα επίπεδα και κερδοφορία. Ψηλά στη λίστα των προβλημάτων για τη νέα κυβέρνηση βρίσκεται η μεγαλύτερη κρατική εταιρεία, η ΔΕΗ, ενώ ακολουθούν οι ΑΔΜΗΕ, ΛΑΡΚΟ και ΔΕΠΑ.

Ο κ. Χατζηδάκης φαίνεται ότι σήκωσε μανίκια από την πρώτη ημέρα καθώς, ήδη από χθες και προτού ανακοινωθεί το νέο υπουργικό σχήμα, έθεσε ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη σωτηρίας της ΔΕΗ σημειώνοντας πως έχει φτάσει ένα βήμα πριν τη χρεωκοπία και ξεκαθαρίζοντας ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, θα είναι πολύ δύσκολο να εξευρεθεί ένας στρατηγικός επενδυτής. «Δεν υπάρχει στον ορίζοντα στρατηγικός επενδυτής και δεν υπάρχει γιατί η εταιρεία έχει απαξιωθεί και δεν υπάρχει ενδιαφέρον, οπότε όσοι φοβούνται για ιδιωτικοποίηση ας μην ανησυχούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο παρελθόν ο κ. Χατζηδάκης, στον οποίο πιστώνεται και η επιτυχία στην εξυγίανση και αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, είχε δηλώσει πως, αν δεν γίνουν τα κατάλληλα βήματα, τότε «η ΔΕΗ πάει να γίνει η νέα Ολυμπιακή».

Ο ίδιος θέτει ως προτεραιότητα τη διαμόρφωση ενός business plan που θα κάνει την επιχείρηση σύγχρονη και πιο λειτουργική αλλά και τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας και την επαναφορά του σχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» που κατήργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδηγώντας την επιχείρηση στο χείλος του γκρεμού.

Άλλωστε, όπως έχει ξεκαθαρίσει, τα χρωστούμενα της επιχείρησης φτάνουν τα 2,5 με 3 δισ. ευρώ και θα πρέπει να γίνει άμεσα ένα συμάζεμά τους.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, ο κ. Χατζηδάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση του θα προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της εταιρείας, καθώς το δημόσιο έχει στα χέρια του το 51% της επιχείρησης, ενώ έχει εκφράσει θετική γνώμη αναφορικά με την επένδυση της κινεζικής εταιρείας State Grid που έχει προχωρήσει σε αγορά του 24% του Διαχειριστή. Ακόμη, είναι ξεκάθαρο ότι στο επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ θα τεθεί από τον ίδιο ως προτεραιότητα η διασύνδεση Αττικής – Κρήτης καθώς και άλλων νήσων.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης θα κληθεί να λύσει τις εκκρεμότητες για τις αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ μετά και τα λάθη στους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ επείγει να παρέμβει και στη χρεοκοπημένη κρατική ΛΑΡΚΟ, η οποία οφείλει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ.