Παροξυσμός και ιδιαίτερη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης και την επάνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία επικρατεί στα στελέχη και τους φίλους της κεντροδεξιάς παράταξης. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο σχεδιάζουν μεθοδικά τις κινήσεις της επόμενης ημέρας στο πεδίο της οικονομίας έτσι ώστε η επόμενη τετραετία διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνοδευτεί με ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και επιστροφή της Ελλάδας σε μία νέα περίοδο εξωστρέφειας και υγιούς ανάπτυξης.
Στο πεδίο της ενέργειας η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να επιλύσει άμεσα σωρεία προβλημάτων που έχει αφήσει ως «φέσι» η περίοδος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Κορωνίδα των δισεπίλυτων προβλημάτων που, εξαιτίας ορισμένων ιδεολογικών αγκυλώσεων από πλευράς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των κρατικών εταιρειών, θα κληθεί να αντιμετωπίσει από σήμερα το επιτελείο της Ν.Δ. και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί η ΔΕΗ.
Η κεφαλαιοποίηση της κρατικής εταιρείας παροχής ενέργειας ήταν, προ πενταετίας, έξι φορές υψηλότερη και άγγιζε τα 2,6 δισ. ευρώ ενώ η επιχείρηση ήταν κερδοφόρα. Σήμερα, η κεφαλαιοποίησή της φτάνει πλέον μόλις τα 423 εκατ. ευρώ ενώ, μόνο για το 2018, η ΔΕΗ κατέγραφε ζημιές που άγγιζαν τα 542 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, η προηγούμενη κυβέρνηση παρέλαβε μία εταιρεία με κερδοφορία 90 εκατ. ευρώ και την παραδίδει με ζημίες που αγγίζουν τα 900 εκατ. ευρώ.
Όπως έχει γράψει το economix.gr, το επιτελείο της Ν.Δ. έχει δρομολογήσει τη διαμόρφωση ενός κοστολογημένου σχεδίου για τη διάσωση της εταιρείας που προβλέπει την επαναφορά στο μοντέλο της «μικρής ΔΕΗ», το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε να θέσει σκοπίμως στο περιθώριο. Στην Πειραιώς αντιμετωπίζουν την αύξηση των τιμολογίων ως έσχατη λύση και επενδύουν στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών για να τονωθεί η ρευστότητα της επιχείρησης και στην πώληση μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από διεθνή διαγωνισμό. Ακόμη, η υλοποίηση του στόχου για σωτηρία της ΔΕΗ απαιτεί και την εξεύρεση ενός στρατηγικού επενδυτή.
Εξίσου μεγάλη πρόκληση για το επιτελείο της Ν.Δ. αποτελεί και η διαχείριση του ΑΔΜΗΕ μετά το «φιάσκο» της προηγούμενης κυβέρνησης αναφορικά με τον χωρισμό ΔΕΗ – ΑΔΜΗΕ που κατέληξε στην ελλειπή αποζημίωση για το 51% των μετοχών της στον Διαχειριστή. Στη Νέα Δημοκρατία μελετούν ένα σχέδιο για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ καθώς, παρά την είσοδο της κινεζικής State Grid ως στρατηγικού επενδυτή, η εταιρεία παραμένει υπό κρατικό έλεγχο. Εξάλλου, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, είχε χαρακτηρίσει ως «ατελέσφορη τη λύση που προωθεί η κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ» επαναφέροντας επί της ουσίας το θέμα της πώλησης του 66% της επιχείρησης. Από πλευράς πρώην κυβερνώντων, στο παιχνίδι της αντιπαράθεσης έχει μπει και η Ο.Μ. ΑΔΜΗΕ ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζει έντονη ανησυχία για το ξεπούλημα, όπως το χαρακτηρίζει, της επιχείρησης.
Στη λίστα των προβλημάτων θα πρέπει να προστεθεί και η εφαρμογή των διατάξεων που ορίζει ο νόμος μετά και την αποκόλληση της ΔΕΠΑ και τη σύσταση των εταιρειών ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών. Στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν ως προτεραιότητα, μετά τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ, να προχωρήσει σε πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και να διατηρήσει υπό κρατικό έλεγχο τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Παρά τα μεγαλόπνοα κυβερνητικά σχέδια, προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει η σύσταση των εταιρειών ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα κληθεί να ξεκαθαρίσει στο προσεχές διάστημα αν θα ακυρώσει τον νόμο για τον διαχωρισμό και θα προχωρήσει σε πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΠΑ ή θα επιδιώξει να ολοκληρώσει ό,τι άφησε στη μέση η προηγούμενη κυβέρνηση.
Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον της Ν.Δ. αναμένεται να στραφεί και προς την επιλύση του προβλήματος της ζημιογόνου ΛΑΡΚΟ. Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ (51%), την Εθνική Τράπεζα και τη ΔΕΗ για την οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο οφειλέτη με το ποσό να αγγίζει τα 310 εκατ. ευρώ. Μολονότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει και υπογράψει ώστε να συνεχιστεί η τροφοδοσία ρεύματος στη ΛΑΡΚΟ, η εταιρεία κήρυξε στάση πληρωμών προς τη ΔΕΗ. Εξάλλου, η ΛΑΡΚΟ υποχρεούται να επιστρέψει 136 εκατ. ευρώ στο δημόσιο εξαιτίας των παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Η Ν.Δ. δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τη θέση της απέναντι στη ΛΑΡΚΟ αλλά η εκκαθάριση εν λειτουργία μοιάζει ως η μόνη βιώσιμη επιλογή.
Τέλος, στην εξίσωση για την κυβέρνηση της Ν.Δ. θα πρέπει να προστεθεί και η εφαρμογή του target model που αναμένεται να ενισχύσει την προσπάθεια για άνοιγμα στην αγορά της ενέργειας και έχει καθυστερήσει περίπου έναν χρόνο. Μάλιστα, η Ελλάδα αποτελεί μία από τις τελευταίες χώρες που εφαρμόζει το target model και η επίσπευσή του αποτελεί αναγκαία προτεραιότητα προκειμένου να λειτουργήσουν οι αγορές στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από τον Ιούνιο του 2020. Το άνοιγμα στην αγορά ενέργειας θα δώσει πρόσβαση σε ρευστότητα από τις συναλλαγές με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ, σε κάθε περίπτωση, η ΡΑΕ έχει καλέσει σε ακρόαση, στα τέλη Ιουλίου, τις διοικήσεις ΕΧΕ και ΑΔΜΗΕ για την καθυστέρησή τους αναφορικά με την εφαρμογή του.