Αναλυτικό ρεπορτάζ του economix.gr
Λίγες ώρες έχουν απομείνει για την ανακοίνωση των προσώπων που έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να στελεχώσουν την κυβέρνησή του, που σημαίνει ότι μπορούμε, για λίγο ακόμα, να επιδοθούμε σε σενάρια και εκτιμήσεις.
Η ανακοίνωση, σύμφωνα με τις νέες κυβερνητικές πηγές, αναμένεται γύρω στις 19:00.
Η φημολογία για τα ονόματα «οργιάζει», ένα όμως είναι το μόνο σίγουρο: ο νέος πρωθυπουργός σχεδιάζει ένα ισχυρό Μαξίμου, κάτι ανάμεσα σε West Wing, Downing Street και γερμανική καγκελαρία.
Όλα τα θέματα θα περνούν πρώτα από τους νέους ενοίκους του Μαξίμου, ήτοι από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, που θα συνεχίσει να είναι ο εξ’ απορρήτων του προέδρου της ΝΔ, από τη θέση του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού. Τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου θα αναλάβει ο Άκης Σκρέτσος, που φαίνεται να αφήνει το ΣΕΒ για να μετακομίσει στην Ηρώδου Αττικού. Ρόλο στο Μαξίμου θα έχει και ο Στέλιος Πέτσας, νυν διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πειραιώς, που αναλαμβάνει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό.
Και ενώ τα παραπάνω θεωρούνται «στανταράκια», ένα μεγάλο ερωτηματικό αιωρείται πάνω από το υπουργείο Οικονομικών. Είναι γεγονός πως ακόμα και στην Πειραιώς το όνομα του Χρήστου Σταϊκούρα ακουγόταν ως το επικρατέστερο τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Economix, ο βουλευτής Φθιώτιδας, θα βρίσκεται σίγουρα στο οικονομικό επιτελείο. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επικοινωνήσει με τουλάχιστον δύο προσωπικότητες εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ για να συμμετέχουν στο οικονομικό σχήμα.
Κατά τα λοιπά, τα ονόματα που ακούγονται ευρέως για να αναλάβουν χαρτοφυλάκια είναι τα εξής:
Οι κκ. Γεραπετρίτης και Πικραμμένος θα έχουν σίγουρα σημαντικό ρόλο, αναμένουμε να δούμε αν θα είναι δίπλα στον πρωθυπουργό στο Μαξίμου ή θα αναλάβουν κανονικά υπουργεία, όπως το Δικαιοσύνης και το Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Για το Ψηφιακής Πολιτικής, που θα συγκεντρώσει αρμοδιότητες και άλλων υπουργείων, όπως πιθανόν από το Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το Υπουργείο Οικονομικων (ΓΓΠΣ), ακούγεται σχεδόν σίγουρος ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ κατά πάσα πιθανότατα θα αναλάβουν τα δύο παραγωγικά υπουργεία, ο Άδωνις Γεωργιάδης στο υπουργείο Ανάπτυξης και ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, χωρίς να αποκλείεται η μεταξύ τους αντιμετάθεση.
Στο ΥΠΕΝ ακούγονται για υφυπουργοί ο καθηγητής κ. Δημήτριος Οικονόμου (χωροταξία) και Ασημάκης Παπαγεωργίου και Αλεξάνδρα Σδούκου (ενέργεια).
Στο Ανάπτυξης θα υπάρχουν σίγουρα δύο θέσεις υφυπουργών, πιθανότατα με τεχνοκρατικό προφίλ, χωρίς να έχουν κυκλοφορήσει ονόματα.
Στο Υπουργείο Υποδομών ακούγεται πολύ ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ενώ ακούγονται και τα ονόματα του Ευθύμη Βιδάλη και του κ. Νίκου Σταθόπουλου.
Στο υπουργείο Εξωτερικών ακούγονται οι Νίκος Δένδιας και Μαργαρίτης Σχοινάς (νυν εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), ενώ ρόλο ίσως αναλάβουν οι κκ. Γιώργος Κουμουτσάκος, Σταύρος Καλαφάτης και Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Στο υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται σχεδόν σίγουρος ο Τάκης Θεοδωρικάκος, χωρίς να ακούγεται συγκεκριμένο όνομα για υφυπουργό, αλλά αν υπάρξει καραμπόλα στο υπουργείο θα πάει ο Λευτέρης Αυγενάκης. Ο νυν γραμματέας της ΝΔ ακούγεται επίσης για τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ίσως και Ναυτίλιας, αν τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποφασίσει να τον κρατήσει γραμματέα του κόμματος. Δεν είναι σαφές αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο Μακεδονίας-Θράκης.
Στο υπουργείο Εργασίας ακούγονται τα ονόματα των Γιάννη Βρούτση, Νότη Μηταράκη και πιθανόν κάποιου τεχνοκράτη.
Στο «τιμόνι» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπου πιθανότατα θα πάει και το Μεταναστευτικής Πολιτικής, με αναπληρωτή τον Άγγελο Συρίγο.
Για το υπουργείο Παιδείας επικρατέστερο είναι το όνομα της Νίκης Κεραμέως (είχε ακουστεί και το όνομα του Κωστή Χατζηδάκη). Στη θέση της υφυπουργού «παίζει» η Σοφία Ζαχαράκη, διαδόχου της Μαρίας Σπυράκη στη θέση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος.
Ως μπαλαντέρ λόγω της ακαδημαικής του εμπειρίας, την τοποθέτησή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τον ρόλο του στο στρατηγικό σχεδιασμό της ΝΔ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πόστα ο Χρήστος Ταραντίλης.
Έχει «κλειδώσει» πάντως η Όλγα Κεφαλογιάννη στο υπουργείο Τουρισμού.
Στο υπουργείο Υγείας ακούγονται τα ονόματα του Μάκη Βορίδη, του Βασίλη Κικίλια, του Κώστα Τσιάρα, και ως υφυπουργών του Βασίλη Κοντοζαμάνη, του Βασίλη Οικονόμου και του Κώστα Βλάσση.
Στο ΥΠΕΘΑ, πιθανή επιλογή θεωρείται ο Βασίλης Κικίλιας (πιο απίθανη ο Μάκης Βορίδης), και ως υφυπουργός ο στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ το προηγούμενο διάστημα κυκλοφόρησε και το όνομα του στρατηγού ε.α. Μιχάλη Κωσταράκου.
Στο Δικαιοσύνης, αν δεν κατευθυνθεί ένας εκ των κκ. Πικραμμένου και Γεραπετρίτη, πιθανότερη επιλογή είναι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας – αν διατηρηθεί ως ανεξάρτητο χαρτοφυλάκιο- ακούγονται τα ονόματα του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Λευτέρη Αυγενάκη και Γιάννη Πλακιωτάκη.
Στο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι πιθανόν να αναλάβει ο Λευτέρης Αυγενάκης, αλλά ίσως προτιμηθεί τεχνοκράτης ή ο Κώστας Τσιάρας από τη Θεσσαλία. Θέση υφυπουργού πιθανότατα θα αναλάβει βουλευτής από τη Μακεδονία, ενώ ακούγεται και το όνομα της Φωτεινής Αραμπατζή.
Στο υπουργείο Πολιτισμού, αν και αρχικά συζητήθηκε ως γενική γραμματέας, φαίνεται να κατευθύνεται η Λίνα Μενδώνη, προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ.
Ερωτηματικό παραμένει αν θα αξιοποιηθούν κυβερνητικά οι Κωνσταντίνος Σκρέκας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Νίκος Ταγαράς και Σταύρος Καλογιάννης, που έχουν κυβερνητική εμπειρία.
Στο γράψε-σβήσε του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνονται ονόματα και άλλων βουλευτών που ίσως αξιοποιηθούν σε αυτή ή σε επόμενη φάση, όπως του Κώστα Τζαβάρα, του Ανδρέα Κατσανιώτη, του Χρήστου Δήμα, του Κωνσταντίνου Κυρανάκη, του Διονύση Χατζηδάκη.
Για τη θέση του προέδρου της Βουλής, κυκλοφορεί ευρέως το όνομα του Κώστα Τασιούλα, ενώ συζητήθηκε και του Νικήτα Κακλαμάνη. Ωστόσο, οι φυσιολογικότερες επιλογές, με συμβολισμό, θα ήταν είτε η Μαριέττα Γιαννάκου, είτε η Ντόρα Μπακογιάννη, οι οποίες -για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία – δεν μπορούν να τελεσφορήσουν.
Ακόμη, από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακούγεται ότι θα κατευθυνθεί στην ΕΡΤ, ο νυν διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας. Η Δόμνα Μιχαηλίδου ακούγεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή σε άλλη τεχνοκρατική θέση, όπως και ο Γιώργος Στεργίου, γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ. Ενισχυμένο ρόλο αλλά χωρίς να είναι γνωστό εάν θα είναι σε κυβερνητική θέση (και εάν αφήσει την δουλειά του στον ιδιωτικό τομέα) θα έχει ο πρώτος σε ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος – ίσως και να αναλάβει τη θέση του γραμματέα, εάν αποχωρήσει ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Σε κυβερνητική θέση αναμένεται να αξιοποιηθούν οι Βίκυ Λοΐζου, Λεωνίδας Χριστόπουλος και Θόδωρος Σκυλακάκης.
Από όλα τα ανωτέρω προκύπτει ότι τα γραφεία της οδού Πειραιώς σε 10-15 μέρες θα είναι άδεια, οπότε αναμένεται κύμα κομματικής αναβάθμισης νεότερων στελεχών για τη λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας.