Επτά σημαντικά έργα προστασίας και ανάδειξης σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου και ενός με ερευνητικό-ψηφιακό χαρακτήρα, υλοποιεί στην περιοχή της Ηπείρου –σύμφωνα με το ΑΠΕ- το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όπως πληροφορεί το υπουργείο, με ανακοίνωσή του,«τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι συνολικού προϋπολογισμού 11.331.101 ευρώ και είναι σημαντικό να τονιστεί ότι υλοποιούνται από το ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς η χρηματοδότησή τους εξασφαλίζεται από Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020. Τα έργα αυτά αναδεικνύουν και προβάλλουν τη μακραίωνη ιστορία του τόπου και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην τόνωση των τοπικών οικονομιών, τόσο κατά τη φάση εκτέλεσής τους, όσο και με τη λειτουργία των χώρων ως προορισμών πολιτιστικού τουρισμού».
Τα έργα που υλοποιούνται, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, είναι:
Συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων του Iερού της Δωδώνης-Φάση Α’.
Το έργο «Συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων του Iερού της Δωδώνης-Φάση Α» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» με προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ, χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και δικαιούχους την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και την Περιφέρεια Ηπείρου.
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ΥΠΠΟΑ, «στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιείται η στερέωση-αποκατάσταση τμήματος του αρχαίου θεάτρου με σκοπό την απόδοση του πρώτου και τμημάτων του δευτέρου διαζώματος στο κοινό. Συντηρείται, επίσης, η τοιχοποιία της δυτικής στοάς του εξωτερικού περιβόλου του ιερού, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω φθορά του και η πιθανή κατάρρευσή του. Τέλος, πραγματοποιείται βελτίωση των υποδομών εξυπηρέτησης κοινού (επέκταση χώρου στάθμευσης, εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού, αντικεραυνική προστασία».
Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση Μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης (Β’ Φάση).
Το έργο «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση Μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης (Β’ Φάση» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» με προϋπολογισμό 2.800.000 ευρώ, χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και δικαιούχους την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.
Όπως πληροφορεί, μεταξύ άλλων, το ΥΠΠΟΑ, «το Μεγάλο Θέατρο στη Νικόπολη της Πρέβεζας έχει αποκαλυφθεί σε σημαντικό τμήμα του και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα γνωστά αρχαία θέατρα του ελλαδικού χώρου και από τα λίγα αμιγώς ρωμαϊκά. Στο πλαίσιο του παρόντος έργου πραγματοποιούνται έργα αντιστήριξης και αποκατάστασης ετοιμόρροπων τμημάτων του (σκηνή, αναλήμματα, περιμετρικός τοίχος και στοά, είσοδοι, κοίλο), καθώς και διαμορφώσεις (διάδρομοι του κοίλου), αλλά και εργασίες ανάδειξης, προκειμένου το μνημείο να καταστεί αναγνώσιμο και επισκέψιμο για το κοινό».
Εργασίες ανάδειξης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου του Μικρού Θεάτρου της αρχαίας Αμβρακίας.
Το εν λόγω έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» με προϋπολογισμό 749.400 ευρώ, χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και δικαιούχους την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και την Περιφέρεια Ηπείρου.
«Το Μικρό Θέατρο της αρχαίας Αμβρακίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ,«έχει αποκαλυφθεί σε σημαντικό τμήμα του, βρίσκεται εντός του πολεοδομικού ιστού της σύγχρονης πόλης της Άρτας και αποτελεί το μικρότερο από τα γνωστά αρχαία θέατρα του ελλαδικού χώρου. Στο πλαίσιο του παρόντος έργου θα πραγματοποιηθούν εργασίες ανάδειξης του Μικρού Θεάτρου και του αρχαιολογικού χώρου, διαμορφώσεις και έργα αντιστήριξης των πρανών».
Βασικές υποδομές και εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης αρχαίου θεάτρου Γιτάνων (Α’ Φάση).
Το παραπάνω έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ, χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ,«με το εν λόγω έργο συμπληρώνονται οι υπάρχουσες υποδομές στην περιοχή του αρχαίου θεάτρου και γενικότερα στον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων, που δημιουργήθηκαν, στο πλαίσιο των έργων «Ανάδειξη-Ανάπλαση αρχαιολογικού χώρου Γιτάνης» και «Ανάδειξη Κάτω Πόλης Γιτάνων», με χρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ 2007-2013, αντίστοιχα. Στο έργο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, πραγματοποιούνται εργασίες επί του αρχαίου θεάτρου, οι οποίες επικεντρώνονται στις τρεις κεντρικές κερκίδες και θα αποτελέσουν την Α’ φάση του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου. Για την πληροφόρηση του κοινού θα τοποθετηθεί νέα ενημερωτική πινακίδα στην περιοχή του θεάτρου, θα εκδοθεί σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο και θα διεξαχθεί ημερίδα».
Αποκατάσταση-Ανάδειξη αρχαίου Θεάτρου Κασσώπης (Α’ Φάση)
Το έργο «Αποκατάσταση-Ανάδειξη αρχαίου Θεάτρου Κασσώπης (Α’ Φάση» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» με προϋπολογισμό 1.290.000 ευρώ, χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και δικαιούχους την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.
«Με το εν λόγω έργο πραγματοποιούνται οι απαραίτητες αρχικές εργασίες και επεμβάσεις προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. Μεταξύ άλλων, προσθέτει ότι «οι εργασίες στο αρχαίο θέατρο επικεντρώνονται στα αναλήμματα, στο διάζωμα, στον περιμετρικό αναλημματικό τοίχο, στις τρεις πρώτες σειρές εδωλίων (κατ’ ελάχιστον), καθώς και στο σκηνικό οικοδόμημα. Επιπλέον, θα ληφθούν μέτρα ανάσχεσης των κατολισθητικών φαινομένων του υπερκείμενου ορεινού όγκου στο εσωτερικό του θεάτρου. Για την πληροφόρηση του κοινού θα τοποθετηθεί ενημερωτική πινακίδα στην περιοχή του θεάτρου, πινακίδα με γραφή Braille, θα εκδοθεί σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο και θα διοργανωθεί ημερίδα».
Encouraging tourism development through the preservation and promotion of the cross border cultural and natural resources: MileSTONES II
Το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTER REG IPA «Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020» με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και δικαιούχο, μεταξύ άλλων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ενώ η δαπάνη που την αφορά ανέρχεται στο ποσό των 177.132 ευρώ.
Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών, που θα πραγματοποιηθούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, περιλαμβάνει εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών του υστεροβυζαντινού ναού των Ταξιαρχών, στην Κωστάνιανη Ιωαννίνων. Αυτός ο ναός, που χτίστηκε πιθανότατα στο β’ μισό του 13ου αιώνα και ανήκει στον σπάνιο αρχιτεκτονικό τύπο των τρίκλιτων σταυρεπίστεγων ναών, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του επονομαζόμενου Δεσποτάτου της Ηπείρου, του ανεξάρτητου κρατιδίου που δημιουργήθηκε στην Ήπειρο μετά τη φραγκική κατάκτηση. Κατά το υπουργείο, στο εσωτερικό ο ναός διατηρεί πλήρως τις τοιχογραφίες του, οι οποίες με βάση της τεχνοτροπία και την εικονογραφία τους χρονολογούνται τις τελευταίες δεκαετίες του 13ου αιώνα. Στον δυτικό τοίχο, εξωτερικά, διατηρείται μεταβυζαντινή παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας.