Όπως λένε στην αγορά, χαρακτηριστικά, όσοι έχουν ένα ακίνητο ή εγκαταλελειμμένο κτήριο, που ήταν για χρόνια απρόσοδο, προσπαθούν να μετατραπούν σε επιχειρηματίες του AirBnB.
Ωστόσο, εκτός από το γεγονός ότι η βραχυχρόνια μίσθωση έχει πάψει, πλέον, να αποφέρει όσα απέφερε τον «καλό καιρό», δηλαδή κυρίως το διάστημα 2010-2013, υπάρχει κι ένας ακόμη κίνδυνος. Αυτός της ενδεχόμενης επικινδυνότητας των κτηρίων που μετατρέπονται σε επιπλωμένα διαμερίσματα, τα οποία, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούσαν να «αντέξουν» το αυξημένο φορτίο.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας Δημήτρης Καψιμάλης κάνει λόγο στο Economix για «σαπάκια» που πωλούνται σε ξένους επενδυτές, τα οποία αποκτούν χρήση κατοικίας, «χωρίς να γίνεται έλεγχος στατικής επάρκειας».
Για παράδειγμα, όπως προσθέτει, η ανακαίνιση αριθμού διαμερισμάτων σε μία πολυκατοικία από τον καινούργιο αγοραστή, σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται με υλικά που οδηγούν στην προσθήκη περαιτέρω βάρους στο κτήριο. «Αφαιρούν τα παλιά πατώματα, ρίχνουν μπετόν, προσθέτοντας πλακάκια, γεγονός που οδηγεί στην προσθήκη νέου βάρους σε ένα κτήριο, που μπορεί να βρίσκεται, ήδη, σε κακή κατάσταση. Η τοποθέτηση ενός πατώματος είναι πολύ πιο ακριβή διαδικασία, σε σχέση με την τοποθέτηση τσιμεντοκονίας, αλλά αυτή η μέθοδος προσθέτει βάρος» σημειώνει.
Από την πλευρά του, ο μηχανικός – σύμβουλος ακινήτων Γιώργος Τσουκαλάς αναφέρει ότι «υπάρχει μία διαμάχη μεταξύ του καινούργιου και του παλαιού κτηρίου. Ωστόσο, δεν υπάρχει η δυνατότητα στην Αθήνα να κατασκευαστούν νέα ακίνητα, με την αναπαλαίωση και την επανάχρηση να αποτελεί πραγματικότητα που συναντάμε σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις» εξηγεί.
«Υπάρχει βέβαια, το εξής δεδομένο. Ότι, δηλαδή, δεν απαιτείται στατική μελέτη για την διατήρηση χρήσης σε κατοικία μίας πολυκατοικίας, για παράδειγμα. Εάν, λοιπόν, θεωρήσουμε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση συνεπάγεται την εντατική χρήση του ακινήτου, τότε, ίσως να απαιτείται η διενέργεια ελέγχου τρωτότητας. Ο έλεγχος στατικής επάρκειας θα αποκαλύψει την πραγματική κατάσταση του κτηρίου, με δεδομένο ότι ακόμη ο θεσμός της ηλεκτρονικής ταυτότητας δεν λειτουργεί» τονίζει.
Την ίδια στιγμή, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, η κυρίαρχη τάση της μετατροπής σε Airbnb διαμερισμάτων και κτηρίων δημιουργεί έναν εύλογο προβληματισμό σχετικά με το εάν επαρκούν τα υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως και τα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων. «Τα projects των νέων κτηρίων κατοικιών στην Αθήνα δεν συνοδεύονται από τις απαιτούμενες μελέτες επάρκειας του συστήματος ύδρευσης ή αποχέτευσης, κι αν ληφθεί υπόψη ο μεγάλος αριθμός αύξησης αυτού του είδους των αναπτύξεων, σε συνδυασμό με την ελλιπή συντήρηση των δικτύων, γίνεται αντιληπτό ότι ο κίνδυνος ενός «μπλακ άουτ» είναι ρεαλιστικός.
Της μόδας η μετατροπή σε Airbnb
Αν και το τελευταίο διάστημα, η μετασκευή παλιών ακινήτων σε κατοικία με στόχο την τουριστική αξιοποίηση έχει υποχωρήσει, η εν λόγω τάση παραμένει κυρίαρχη σε όλη την Αθήνα.
Ενδεικτικά, το τελευταίο διάστημα:
- στο Σύνταγμα κτήριο επτά ορόφων μετασκευάστηκε σε επιπλωμένα διαμερίσματα προς βραχυχρόνια μίσθωση
- στην Πλάκα και του Ψυρρή γραφεία στον πέμπτο όροφο κτηρίου μετατράπηκαν σε κατοικίες,
- στον Κεραμεικό τεχνική εταιρεία προχωρά στην κατασκευή τετραώροφου κτηρίου κατοικιών,
- επιχειρηματική οικογένεια, με μακρά ιστορία στον χώρο της εστίασης, προχωράει στη μετατροπή γραφείων που βρίσκονται στον πέμπτο όροφο κτηρίου στην Πλάκα σε κατοικίες
- στο Κολωνάκι κυπριακών συμφερόντων εταιρεία προχώρησε στη μετασκευή τετραώροφου κτηρίου γραφείων σε συγκρότημα κατοικιών με εμβαδό 340 τ.μ.