Ωρολογιακή βόμβα που ετοιμάζεται να εκραγεί θυμίζει η σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ.
Παρά την ανάσα ρευστότητας 160 – 200 εκατ. ευρώ που ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προς την επιχείρηση, η ΔΕΗ οδεύει σε ξαφνικό θάνατο καθώς, πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδοφορία 90 εκατ. ευρώ, ενώ πλέον σημειώνει ζημίες ύψους 900 εκατ. ευρώ.
Στα συρτάρια των στελεχών του υπουργείου Ενέργειας υπάρχει ακόμη η πρόταση που είχε καταθέσει η διοίκηση της εταιρείας και αφορούσε την εισαγωγή ρήτρας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τα τιμολόγια του ρεύματος.
Το υπουργείο Ενέργειας επέλεξε σκόπιμα να αγνοήσει για λόγους αμιγώς πολιτικούς το αίτημα της διοίκησης ρίχνοντας στο κενό όλη την προσπάθεια των διοικούντων που είχαν πάρει το «οκ» από τους επενδυτές για την έκδοση διεθνούς ομολόγου. Το σχέδιο των διοικούντων αναβλήθηκε οριστικά με την επιχείρηση να εμφανίζει, ήδη από την προηγούμενη χρήση, ζημιές καθώς είχαν αυξηθεί τα κόστη για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής CO2.
«Η ΔΕΗ δεν μπορεί να αντέξει άλλο να μην μετακυλήσει ένα μέρος από τις επιβαρύνσεις στην κατανάλωση. Αυτό θα βοηθήσει και στην έκδοση ομολόγου», επεσήμανε τότε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης, που είχε θέσει ως στόχο της επιχείρησης την έξοδο στις αγορές το α’ εξάμηνο του 2019.
Η επιχείρηση αναγκάστηκε να στραφεί σε νέες πηγές για την αποκατάσταση της ρευστότητάς της μετά την άρνηση του υπουργείου να αδειοδοτήσει της πρόταση για ρήτρα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ παρέμεινε ζημιογόνος και για το 2019, όπως ακριβώς και τον προηγούμενο χρόνο.
Το κυβερνητικό αφήγημα που αναπτύχθηκε γύρω από αυτή τη στάση διατυπωνόταν ξεκάθαρα και στις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, που επαναλάμβανε με κάθε ευκαιρία πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. «Η ΝΔ αύξησε κατά 60% τα τιμολόγια εν μέσω της πιο βαθιάς κρίσης, τινάζοντας στον αέρα όλο το σύστημα», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά στα μέσα Μαΐου υιοθετώντας μάλιστα την πεποίθηση ότι, το 2019, η ΔΕΗ θα επιστρέψει σε κερδοφορία.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Στον μακρύ κατάλογο των προβλημάτων της ΔΕΗ συγκαταλέγεται και η αδυναμία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση.
Η ΛΑΡΚΟ αποτελεί τον μεγαλύτερο οφειλέτη για την επιχείρηση με το ποσό να αγγίζει τα 310 εκατ. ευρώ. Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει ώστε να συνεχιστεί η τροφοδοσία ρεύματος στη ΛΑΡΚΟ, όμως, παρά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας, έχει κηρυχθεί στάση πληρωμών προς τη ΔΕΗ ενώ δεν φαίνεται κάποιο φως στο τούνελ για την αποπληρωμή των χρεών. Η κρατική βιομηχανία νικελίου έλαβε τελεσίγραφο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων αλλά, εξαιτίας και της προεκλογικής περιόδου, ελάχιστα φάνηκε να επηρεάζεται από τις προειδοποιήσεις των διοικούντων της ΔΕΗ.
Το στοίχημα χάθηκε και σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλόπολη και Μελίτη καθώς ο διαγωνισμός φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο μετά και τη σταδιακή αποχώρηση των επενδυτών. Αν δεν αλλάξει κάτι στις ασύμφορες προσφορές όσων απέμειναν ως τις 15 Ιουλίου, οπότε και ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός, το εγχείρημα θα ναυαγήσει. Άλλωστε, στην κυβέρνηση έθεταν ως προτεραιότητά τους την πώληση των λιγνιτικών σταθμών σε Φλώρινα και Πελοπόννησο και τη συνακόλουθη συμμόρφωση στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της επιχείρησης στον λιγνίτη.
Σημαντικό διακύβευμα για την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ παραμένει τέλος η βιωσιμότητα της εταιρείας για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας μετά και το «βέτο» του υπουργείου Οικονομικών στην αποζημίωσή της. Οι διοικούντες της επιχείρησης επιδιώκουν να εγγραφούν τα 250 εκατ. ευρώ ως ανάκτηση δαπανών για τις ΥΚΩ του 2011 στα αποτελέσματα εξαμήνου. Στη ΔΕΗ θεωρούν ότι, παρά την υπογραφή Τσακαλώτου, το υπουργείο θα επιδιώξει τη ρευστότητα της επιχείρησης μπροστά στον κίνδυνο να στερέψουν τα ταμεία της.